Az EMA üdvözlete a Vese Világnapján

Az Európai Gyógyszerügynökség üdvözli és támogatja a Vese Világnapját, melyről szerte a világon ma, március 8-án emlékeznek meg.

A Vese Világnapjának fontossága, hogy felhívjuk a figyelmet, milyen fontos vesének egészsége a szervezet egésze szempontjából, és hogy e figyelemfelhívással is csökkenthető legyen a vesebetegségek gyakorisága, súlyossága - világszerte.

A Világnap fő szervezői az International Society of Nephrology (ISN) és az International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

Az Európai Bizottság számos gyógyszer forgalomba hozatalát fogadta el a vesebetegségek kezelésére, főként a krónikus vesebetegségeket értve ezalatt, ebben a legnagyobb szakmai támogatást az EMA CHMP nevű bizottságától kapja (Humán Alkalmazásra Szánt Gyógyszerek Bizottsága).

A krónikus vesebetegség kialakulásában fontos tényező a hypertonia és a diabetes. Az EU-ban az új diabetológiai gyógyszereket már főként centralizált törzskönyvezés útján hagyják jóvá, kevésbé a tagállamok egyedileg. .

Az EMA jelenleg dolgozik egy új ajánláson a veseelégtelenség lassítására alkalmazható gyógyszerek klinikai vizsgálatait illetően. E területen még nem volt eddig EU szakmai ajánlás. A széleskörű konzultációt követően, még ez évben megjelenik az ajánlás, mely áttételesen ugyan, de remélhetőleg javít majd a krónikus vesebetegek sorsán, életminőségén is.

Szerző:

PHARMINDEX Online