Az Emmi vizsgálja az orvosi kamara tagdíjemeléséről szóló döntését

hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vizsgálja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tagdíjemelésről szóló döntését.


Az Index november 30-án írt arról, hogy januárban 35 százalékkal, 1700 forintról 2300 forintra emeli tagdíját a MOK. A hírportál szerint a kötelező kamarai tagság 2011-es bevezetése óta 40 ezres taglétszámúra bővült szervezetnél ez az emelés - a kedvezmények miatt - 200-250 milliós évi többletbevételt jelenthet majd.


A Magyar Rezidens Szövetség erre reagálva felszólította a MOK másnap ülésező országos küldöttközgyűlését: akadályozza meg a kamarai tagsági díj "botrányos mértékű" emelését, illetve a MOK vezetőségétől követeljen meg egy minden orvos számára hozzáférhető részletes pénzügyi beszámolót.


A Kasszaorvosi Szervezet december elsején, az országos küldöttközgyűlés napján az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a jelenlegi helyzetben nem támogatják a kamarai tagdíjemelést, inkább lemondanának az orvosi kamara nyomtatott lapjáról.


Éger István, a MOK elnöke a köztestület országos küldöttközgyűlése után az MTI-nek elmondta, hogy az országos küldöttközgyűlésén hosszas vita alakult ki a tagdíjemelés miatt, de mivel az országos küldöttközgyűlésnek nincs döntési jogköre a tagdíj kérdésében, e tekintetben nem volt tétje a vitának, januárban emelkedik a kamara tagdíj.


Mint kifejtette: a kamarai tagdíj emelésének tényéről az erre feljogosított testület, a Területi Szervezetek Tanácsa már nyáron, mértékéről pedig ősszel döntött.


Az MTI úgy tudja, hogy a MOK országos küldöttközgyűlésének egy küldöttje levélben kérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy indítson vizsgálatot a kamarai tagdíjemelés törvényességének ügyében.


Az MTI megkeresésére a tárca egészségügyi államtitkársága azt közölte: "az Emmi felügyeleti jogkörében eljárva megvizsgálja a MOK napokban nyilvánosságra került 2013. évi tagdíjának mértékéről született kamarai döntést".

Szerző:

PHARMINDEX Online