Az FDA gyógyszerbiztonsági közleménye: a varenicline alkalmazás cardiovascularis mellékhatásai

hirdetés

Az FDA közzétett tanulmánya klinikai vizsgálatok alapján készült nagyméretű meta-analízisen alapul. E vizsgálatokban a dohányzásról való leszoktatásra alkalmazott varenicline (USA-ban Chantix, nálunk Champix néven) hatásait vetették össze a kontrollként placebo-kezelést kapott személyekkel. Az FDA felszólítása alapján végeztette el a gyártó a vizsgálatot, mely célzottan a gyógyszer cardiovascularis biztonságosságának felderítésére irányult. Az FDA először 2011 júniusában publikálta, hogy a készítmény adása cardiovascularis mellékhatásokkal járhat.

Az észlelt mellékhatások, major cardiovascularis események: cardiovascularis halálozás, nonfatalis szívroham, nonfatalis stroke fordult elő a placeboval szemben végzett vizsgálatban. Mindkét csoportban ritkák voltak az észlelések, nem szignifikánsak, és nem volt tisztázható, hogy mindez egyértelműen a gyógyszer hatásának tulajdonítható-e. Az adatokat számos módszerrel elemezték, az igazolható volt, hogy a varenicline-nel kezeltek között magasabb a cardiovascularis kockázat, tehát úgy vélik, hogy ez a gyógyszernek tulajdonítható, nem pedig véletlenszerű esemény.

A jelenlegi meta-analízis eredményei korrelálnak a korábbi klinikai hatásvizsgálattal, ahol a betegeknek sabil cardiovascularis betegségei voltak, az FDA DSC 2011 júniusi közlése szerint. A meta-analízis alapján a készítmény alkalmazási előírásának "Figyelmeztetés" szakasza kiegészítésre kerül.

Orvosok, és egészségügyi dolgozók számára: mérlegelni kell a gyógyszer alkalmazásának előnyeit és a várható kockázatokat. Azt fontos tudnunk, hogy a dohányzás önmagában jelentős cardiovascularis rizikótényező, a Chantix/Champix pedig hatásos kezelési lehetőség a dohányzásról való leszoktatásban, egy éven túl is. A dohányzás abbahagyásának köztudott és alapvető egészségügyi haszna van az érintettek számára.

A betegek számára: a varenicline tartalmú készítményeket szedő személyek, betegek, ha bármilyen új mellékhatást, vagy romló tünetet észlelnek, jelezzék orvosuknak, pl.: mellkasi fájdalom, légzési nehézség, lábfájdalom járás közben, hirtelen fellépő gyengeségérzés, zsibbadás, beszédzavar.

Kiegészítő információ a betegek számára

• A dohányzás a szív-érrendszeri betegségek fő kockázati tényezője, és a Chantix/Champix alkalmazása segíti a dohányzásról való leszokást. A dohányzás abbahagyása azonnal észlelhető előnyökkel jár: csökken a szívbetegségek, légúti betegségek és egyes rákbetegségek kialakulásának kockázata.

• Keresse fel orvosát, ha új, vagy romló jellegű szív-érrendszeri mellékhatásokat tapasztal a gyógyszer adása mellett, mint pl.:
o Légzési nehézség, légzészavar
o Újonnan kialakuló, vagy erősödő mellkasi fájdalom
o Újonnan kialakuló, vagy erősödő lábfájdalom járás közben
o Hirtelen fellépő gyengeségérzés, időleges bénulás, beszédzavar, ill. a beszédmegértés zavara

• Olvassa el figyelmesen a betegtájékoztató szövegét, mely kitér a Chantix/Champix alkalmazásának kockázataira is.

• Beszélje meg orvosával bármi kérdése adódik a dohányzás abbahagyását – illetőleg a gyógyszer alkalmazását illetően.

Kiegészítő információ orvosok, egészségügyi dolgozók számára

• A dohányzás a cardiovascularis betegségek egyik vezető kockázata. A varenicline a dohányzásról való leszoktatás hatékony gyógyszere. A leszokás, a dohányzás abbahagyása azonnali és alapvető egészségiállapot-javulással jár.

• Mindig egyedileg kell mérlegelni az alkalmazással járó előnyöket – és a várható kockázatokat.

• Konzultálni kell a betegekkel, ha új cardiovascularis típusú mellékhatásokkal, vagy meglévő mellékhatások romló tüneteivel jelentkeznek a gyógyszer szedése idején.

• Figyelmeztessék a betegeket a betegtájékoztató szöveg alapos áttanulmányozására.

• Az észlelt mellékhatásokat haladéktalanul jelentsék a gyógyszerhatóság (Mo-n a I) felé.

A meta-analízis vizsgálat rövid összefoglalása

A varenicline (Chantix, USA) alkalmazásának cardiovascularis biztonságosságát elemezte a fent említett meta-analízis. Összesen 7.002 beteg került bevonásra, ebből 4.190 kapott Chantix és 2.812 placebo-kezelést, 15 egymástól független, szponzorált, randomizált, kettős vak klinikai vizsgálat ?12 hét időtartammal.

A korábbi, 2011-ben zárult (stabil cardiovascularis betegeken végzett) klinikai gyógyszervizsgálat is bekerült a meta-analízis involvált vizsgálatai közé. Az elsődleges értékelési végpont a major cardiovascularis események előfordulása volt (MACE): cardiovascularis halálozás, nonfatalis myocardialis infarctus, nonfatalis stroke.

Összegezve mondható, hogy a MACE alacsony incidenciát mutatott a gyógyszer abbahagyását követő 30 napon belül: varenicline 0,31% [13/4190] vs. placebo 0,21% [6/2812]). Az adjusztált HR érték (hazard ratio) 1,95 (95% CI: 0,79 - 4.82). Emellett a MACE érték emelkedett 6,3/1,000 betegévre (95% CI: -2,40 – 15,10).

A cardiovascularis mortalitás incidenciája (Chantix 0,05% [2/4190] vs. placebo 0,07% [2/2812]) és az összes mortalitás (Chantix 0,14% [6/4190] vs. placebo 0,25% [7/2812]) alacsonyabb volt a Chantix csoportban, de nem szignifikáns módon.

http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm330367.htm

Szerző:

PHARMINDEX Online