Az FDA várja az észrevételeket a gluténmentes élelmiszerek címkézése céljából

Az amerikai gyógyszerhatóság augusztus elején indította el a 2007-ben közétett javaslata alapján a szakértői észrevételek, megjegyzések időszakát az élelmiszerek gluténmentes címkével való ellátásával kapcsolatosan. Ennek orvosi vonatkozása igen jelentős, hiszen ez biztonságot nyújthat minden, coeliakiában szenvedő beteg számára, amikor élelmiszereket vásárol.

hirdetés

Az egyik fontos kritérium, hogy az adott élelmiszer nem tartalmazhat több glutént, mint 20 ppm. Ez természetesen laboratóriumi szinten a detektálás módjától is függ. A jelenlegi validált módszerek 20 ppm alatti glutént nem tudnak kimutatni. Ez a mérték más országok standardjaival is egyezik.

A coeliakiás beteg a gabonafélék egy részében lévő gluténre érzékeny. A betegsége vékonybél nyálkahártyáját károsítja, és rontja a tápanyagok felszívódását. Az USÁ-ban a népesség közel 1%-a szenved e betegségben.

“A végső definíció megadása előtt várjuk a témában érintettek, tehát a fogyasztók, az élelmiszeripari szakértők és mások észrevételeit a helyes döntés kidolgozásához” – jegyzi meg Michael Taylor, az FDA Élelmiszer Divízió helyettes igazgatója. “Figyelembe kell vennünk az észrevételeket a coeliakiás betegek oldaláról – de ugyanúgy az élelmiszeripari gyártók, forgalmazók oldaláról is”.

Az ajánlott szabályozás a 2008-as Codex Alimentarius Commission szerint a fenti, tehát gluténmentesnek az az élelmiszer tekinthető, amelyben a gluténtartalom nem haladja meg a 20 ppm értéket. Ezt a standardot fogadja el az EU, és az Európai Bizottság is.

Az FDA tehát várja az élelmiszeripari-, kormányszintű és egyéb szakértők, illetve a fogyasztók oldaláról is az észrevételeket, egészen 2011. október 3-áig.

forrás:

Szerző:

PHARMINDEX Online