Barátunk vagy ellenségünk a só?
A dietetikai ajánlások egyértelműen a sófogyasztás csökkentése mellett voksolnak. A túlzott Na-bevitel vérnyomásemelő hatású, a magas vérnyomás pedig alapvető kockázat a szívbetegség, vesebetegség és stroke irányában. Mégis, mennyi lehet a "sok", a túlzott sófogyasztás mértéke? Lehet-e veszélye a túl kevés sófogyasztásnak is?
A sófogyasztás egészségre gyakorolt hatásai ellentmondásosak, az valóban köztudott, ahogy említettük, hogy a csökkentett sófogyasztás mérsékli a cardiovascularis kockázatokat. Az USA 2010-es Dietary Guidelines for Americans kiadványa napi maximálisan 2300 mg Na fogyasztását javasolja egészséges felnőttek számára, 1500 mg-ot szívbetegség kockázata esetén (pl. 51 év feletti életkor, fennálló diabetes, feketebőrű populáció). Az American Heart Association javaslata szerint célszerű lenne minden esetben betartani az 1500 mg-os limitet, kortól és rassztól függetlenül.
A valóság viszont az, hogy az emberek napi átlagos sófogyasztása jóval több, az USA-ban kb. 3400 mg.
Ez év májusában az Institute of Medicine áttekintette a rendelkezésre álló evidenciákat (39 vizsgálat) és jelentésében közzétette, hogy a nagyon alacsony mértékű sóbevitel nem annyira hasznos, mint korábban gondolták – még a szívbetegség kockázatának fennállása esetén sem. A napi 2300 mg alatti Na-fogyasztás egyes cardiovascularis kockázatokat növelhet, pl. a se-lipidszinteket, az inzulin-rezisztenciát. Összességében nem találtak az extrém módon alacsony (<1500 mg/nap) sófogyasztás mellett szóló evidenciát, bármely populációban.
A kérdés persze nem ilyen egyszerű. Bonyolulttá teszi a következtetések levonását az a tény, hogy magas a vizsgálati heterogenitás, a csökkentett Na-bevitelt nem lehet elkülöníteni az általános étrendi változásoktól. A jelentés megállapítja, hogy további vizsgálatok szükségesek, különböző populáció-csoportokon belül, főként a napi 1500-2300 mg Na-bevitel alkalmazását illetően.
A jelentés interpretációja különös óvatosságot igényel, tehát nem kívánja azt sugallni, hogy mindenki fogyasszon annyi sót, nátriumot, amennyi jólesik. Az Institute of Medicine egyetért abban, hogy a túlzott sófogyasztás és a cardiovascularis betegségek kialakulása között van összefüggés, és a napi átlagos sófogyasztás mértékét csökkenteni kell. A rendkívül csekély mértékű sófogyasztással kapcsolatos észlelések viszont segítenek majd további egészség-üzenetek megfogalmazásában (pl. az USA dietetikai ajánlások frissítésében), és remélhetőleg javul az általános egészségi állapot, az életminőség.
The Lancet, Volume 381, Issue 9880, Page 1790, 25 May 2013
Szponzorált tartalom