Célzott molekuláris terápia a nem kezelhető NF1-tumorok ellen?

hirdetés

Preklinikai vizsgálatban egereken sikeresnek bizonyult a az 1-es típusú, kezelhetetlen neurofibromatosis (NF1) okozta tumor célzott molekuláris terápiája.

"Ez volt az első alkalom, hogy állatkísérletes körülmények között a neurofibromák nagy részét el lehetett pusztítani a targetált molekuláris kezeléssel" – említi Dr. Nancy Ratner, a Cancer Biology and Neural Tumors Program in the Cancer and Blood Disorders Institute at Cincinnati Children's vizsgálatvezető szakembere. "Jelenleg ez a kezelhetetlen tumorok csoportjába tartozik, és eredményeink jó reménnyel kecsegtetnek a humán vizsgálatokat illetően is."

Az USA-ban mintegy 100,000 beteg érintett a benignus NF1-tumorban. A fő probléma a tumor jellemző méretnövekedése, mely a vitális szervek működését akadályozhatja. Átalakulhatnak malignus típusba, (MPNST), mely későbbiekben a halálozás oka.

A kutatások jelenleg a Pfizer PD0325901 jelű molekulájára irányulnak, a preklinikai vizsgálatban az egértumorok 80%-a eltűnt, visszafejlődött. Ez drámai eredményességnek számít.

A hatásmechanizmus az ún. MEK-gátlás: mely a sejtnövekedés gátlását jelenti, a MEK molekuláris szignál-lánc része, amely végül a sejtnövekedés serkentését eredményezi. A kutatók vizsgálták az egér- és emberi NF1 tumorok genetikai sajátságait, és az elemzés géneket és molekulákat azonosított, melyek mindkét fajban szabályozzák a sejtszintű szignálokat a neurofibromákat és az MPNST-t illetően.

A gyógyszerjelölt rövidesen Humán Fázis I-be kerül, olyan tumorok vizsgálatára amelyek molekuláris komponensei az NF1-hez hasonlóak, főként a MEK protein tekintetében.

A MEK az ún. Ras-GTP-áz sejtszignál-proteinek csoportjába tartozó lebontási molekuláris target. Ha genetikai mutáció történik, a Ras-GTP-áz "on" állásba kerül, és hiperaktív sejtnövekedést indukál, tumorképződést. A túlzott Ras-GTP-áz működés számos tumortípus esetén igazolódott.

A genetikai múton manipulált egereken nem expresszálódik az NF1-gén, és annak szuppresszor fehérjéje – így alakul ki a neurofibroma. Genetikailag receptív egereken a humán eredetű perifériás idegek sheath tumor sejtjei szintén tumorinduktív hatásúak voltak.

Támogatók: DAMD Program on Neurofibromatosis for the NF1 Microarray Consortium (DODW81XWH-09-1-0135 and W81XWH-04-1-0273);

The Children's Tumor Foundation for support to the NF1 Preclinical Consortium;

National Institutes of Health Bench to Bedside Award for MRI Analyses (NIH-P50-NS05753)

American Recovery and Reinvestment Act supplement to NIH grant R01-NS28840.

További információ

http://media.prnewswire.com/en/jsp/latest.jsp?resourceid=5982480&access=EH

Szerző:

PHARMINDEX Online