Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Orvosi mobilalkalmazások: hogy állunk e kérdéssel?

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kara (SE ETTK) közös rendezvényét minap e témakörnek szánta, különös hangsúlyt helyezve a mobil gyógyszer-információ jelentőségére, hasznára. Tudjuk, hogy itthon még nincs túl sok magyarul beszélő orvosi-egészségügyi mobil alkalmazás, a trend mégis jól látszik: egyre több az ezzel kapcsolatos letöltések száma. Évről-évre nő az okoseszközök általános és gyors elterjedésével az orvosi, és gyógyszerekkel kapcsolatos "app"-ok utáni érdeklődés.

hirdetés

Dr. Bertalan Lóránt (SE ETTK, és ÁEEK) szerint a legelterjedtebb mobil platform a világon jelenleg az Android. Az Apple ára miatt nehezebben elérhető. Jellemző, hogy a mobil appok letöltése már az idősebb generáció körében is magasabb. Nyugaton igen komoly orvosi applikációk működnek (pl. Epocrates, Medscape, Micromedex stb.) és ezek igen népszerűek, magas letöltésszámokkal bírnak. Persze az angolszász országokban másképp működik az egészségügy sok szempontból. Itthon egyelőre inkább a wellness-szel és az egészségügyi állapot felmérésével kapcsolatos applikációkat kedvelik.

Dr. Hegybíró Ágnes (Vidal Hungary Kft.) előadásban bemutatta, hogy a cég által mintegy 1000 orvos bevonásával és megfigyelésével készített felmérésből jól látszik, hogy a magyar orvosok kb. 35%-ban iOS, 60%-ban Android alapú rendszereket használnak. Eszköz típus szerint kb. 70% az okostelefon, 30% százalék a tabletek aránya. Jellemzően gyakori a napi használó, hiszen a PHARMINDEX közismerten a legelterjedtebb hazai gyógyszer-információs adatbázis, melynek adatai gyorsan frissülnek. Az orvosok főként a gyógyszerek főbb áttekintő adatait és kiemelt szakmai adatait keresik mobil platformokon.

Érdekes fejlesztés a Zsebnővér, mely számos szolgáltatást és figyelmeztetést kínáló gyógyszerbevételi emlékeztető alkalmazás a betegek számára.

Szabó Bálint és Héja Gergely (ÁEEK) közös előadása áttekintést nyújtott a közös ágazati portál és az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér valamint az e-recept fejlesztéséről.
Minden valószínűség szerint 2015. október végén már feláll a rendszer legtöbb eleme, amely 2016. januárjától élesben is elindulhat. Ez természetesen nem zárja ki és nem lehetetleníti el a jelenleg működő pl. gyógyszertári, vagy háziorvosi rendszergazdai rendszereket sem.

Az egységesítés szándékával készülő "állami" rendszerhez várhatóan azonban az elkövetkező években egyre több intézmény fog csatlakozni 2-3 éven belül. A belépés ügyfélkapun keresztül zajlik majd, és a beteggel kapcsolatos információkat ún. 5. szintű biztonsági intézkedés védi. Ez azt is jelenti, hogy nem lehet pl. valamely orvos számára "szabadon kószálni" és betegadatokat olvasgatni a "Tér" rendszerében, csak nagyon célzott és maximális módon azonosított adatokhoz lehet hozzáférni majd.

Dr. Hegybíró Ágnes (Vidal Hungary Kft.) előadása

Ajánlott cikkek

hirdetés