Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!

Őssejtterápia sclerosis multiplex-ben: újabb terápiás törekvés - egyéb neurodegeneratív betegségekben is

Az SM a neurológiai eredetű fogyatékosság vezető okaként ismert, fiatal felnőttkorban nem ritka betegség. Jellemzője a myelin- és oligodendrocyta-vesztés, neuron- és axonkárosodás az agy és a gerincvelő területén. Az SM jelen tudásunk szerint nem gyógyítható, de (többek között) az őssejtterápia hasznos alternatívát nyújthat. Az őssejtterápiás beavatkozások SM esetében arra irányultak eddig, hogy direkt sejtimplantáció révén helyettesítsék az oligodendrocytákat, ily módon segítsék elő a myelin-regenerációt.

A sclerosis multiplex biológiájának jobb megismerése kapcsán a megfigyelések szerint a spontán myelin-regenáció sokkal gyakoribb (és sikeresebb) mint korábban vélték, és az axon- és neuronvesztés sokkal inkább összefügg a progresszív fogyatékossággal, mint a myelinvesztés. A károsodás a CNS területén diffúz módon fordul elő a fehér- és szürkeállományban egyaránt, nem izolált területek vagy laesiók formájában.

Ezek a felismerések komoly kihívások elé állítják az eddig alkalmazott őssejtkezelést is: SM esetében nem elegendő az elpusztult, károsodott oligodendrocyták „cseréje”, többrétű beavatkozás szükséges. Ezzel egyidejűleg, az őssejtek reparatív sajátságainak jobb megértése – beleértve immunomodulációs és neuroprotektív tulajdonságaikat, kölcsönhatásaikat a rezidens, vagy szövetalapú őssejtekkel, a sejtfúzióval és a neurotrophin elaborációval – új reményt jelenthet a sejtalapú terápiák fejlesztéséhez. Továbbgondolva mindezt, a hatásos őssejtkezelés SM-ben utat nyithat az egyéb gyakori neurológiai és neurodegeneratív betegségek újszerű terápiás megközelítéséhez.

The Lancet, Volume 382, Issue 9899, Pages 1204 - 1213, 5 October 2013

doi:10.1016/S0140-6736(13)61810-3Cite or Link Using DOI

Ajánlott cikkek