Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Címke: antikoaguláció

Nem K-vitamin antagonista orális antikoagulánsok hatása warfarinhoz képest pitvarfibrilláló és szívelégtelenségben szenvedő betegeknél

A pitvarfibrilláló és szívelégtelen betegcsoportban a nem K-vitamin-antagonista típusú orális antikoagulánsok (NOAC) warfarinnal szembeni hatásosságát és biztonságosságát számtalan tanulmány vizsgálta. Jelen metaanalízis célja a NOAC-ok warfarinhoz viszonyított hatékonyságának vizsgálata volt, amelyhez a PubMed-en fellelhető 9 tanulmány adatait dolgozták fel, 2019. decemberével bezárólag. A NOAC-ok mellett szignifikánsan alacsonyabb volt a stroke vagy szisztémás embolizáció (RR=0,82 (95% CI, 0,73–0,92)), az összhalálozás (RR=0,87 (95% CI, 0,80–0,94)), a major vérzés (RR=0,84; (95% CI, 0,74–0,97)), az intracranialis vérzés (RR=0,50; (95% CI, 0,43–0,59)), illetve a vérzéses stroke (RR=0,49; (95% CI, 0,38–0,63)) kockázata a warfarinnal szemben. Nem volt különbség az ischaemiás stroke (RR=0,89 (95% CI, 0,75–1,04)) és a gasztrointesztinális vérzés (RR=1,11 (95% CI, 0,79–1,55)) tekintetében. A NOAC-ok alkalmazása mellett hasonló vagy alacsonyabb volt a thromboemboliás és vérzéses szövődmények kockázata a pitvarfibrilláló és szívelégtelen betegcsoportban a warfarinnal szemben.

Megjelenés: 2020.12.30

Direkt orális antikoagulánsok: a gyakori gyógyszerelési hibák áttekintése

A stroke és a vénás trombembóliák (VTE) továbbra is a mortalitás és morbiditás vezető okai világszerte. Az antikoaguláció sikeresen csökkentetti a stroke és VTE kialakulásának gyakoriságát, azonban vérzést okozhat. A több évtizedes warfarin alkalmazás után a direkt antikoagulánsok (DOAC) kifejlesztése a DOAC terápia irányába vitte el a VTE kezelését. Ez utóbbiak alacsonyabb vérzési rizikóval járnak. Ebben a cikkben a DOAC használat során észlelhető gyógyszerelési hibákat írják le a szerzők és segítséget nyújtanak a DOAC-ok felhasználásához. A jelenlegi irodalom kevés ezirányú cikket tartalmaz, emiatt a későbbiekben klinikai vizsgálatok végzését is javasolják, amelyek gyógyszerelési hibák kivédését célozzák meg.

Megjelenés: 2020.04.14

Az egészségügyi erőforrások felhasználása a XALIA vizsgálatban: Egy beavatkozással nem járó tanulmány alcsoport analízise, melyben a rivaroxabant hasonlították össze a standard antikoagulációs kezeléssel mélyvénás trombózison átesett betegeknél

A XALIA alvizsgálatában a napi klinikai gyakorlat során alkalmazott rivaroxaban kezelés hatékonyságát tanulmányozták az egészségügyi források felhasználására, a kórházi bennfekvés hosszára, és a hospitalizációk gyakoriságára a standard antikoaguláns kezeléshez képest, vénás trombemboliás betegségek (TE) esetén.

Megjelenés: 2020.03.04

A rivaroxaban hatékonysága és biztonságossága a warfarinhoz képest vénás tromboembólián átesett esendő betegek körében

Az öregedés, a krónikus és akut betegségek, valamint a betegek genetikai hajlama miatt kialakuló esendőség a rosszabb kimenetel prediktora antikoaguláns kezelésben részesülő betegek körében. Mivel a randomizált, kontrollált vizsgálatok az esendőség egyszerűsített definícióját alkalmazták, jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő adat a rivaroxaban és a warfarin összehasonlítására a vénás tromboembólia kezelésében átfogó és validált definíció alapján azonosított esendő betegek körében. Jelen retrospektív vizsgálat a két antikoaguláns hatékonyságát és biztonságosságát hasonlította össze a Johns Hopkins esendőség indikátor alkalmazásával, az amerikai Truven MarketScan adatbázis elemzésével. Az eredmények alapján a vénás tromboembóliát szenvedett esendő betegek körében rivaroxaban terápia mellett ritkábban alakult ki visszatérő vénás tromboembólia, vérzési kimeneteleik pedig legalább olyan jók voltak, mint a warfarin kezelésben részesülő betegeké.

Megjelenés: 2018.12.19

Epistaxis antikoaguláns kezelés alatt álló betegeknél: kevesebb kórházi felvétel és rövidebb kórházi tartózkodási idő rivaroxaban mellett a K-vitamin antagonista phenprocoumonhoz képest

Az epistaxis (orrvérzés) kezelése antikoaguláns terápia alatt álló betegek esetében különleges kihívásokkal jár: az ilyen betegek körében az átlagosnál magasabb a kórházi felvételi arány és hosszabb a kórházi tartózkodási idő. A jelen közleményben bemutatott retrospektív kohorsz vizsgálatban egy svájci kórház sürgősségi osztályára nem trauma eredetű orrvérzéssel felvett, phenprocoumon (K-vitamin antagonista) vagy rivaroxaban (direkt orális antikoaguláns) kezelés alatt álló betegek adatait elemezték. A rivaroxabannal kezelt betegek csoportjában kevesebb kórházi felvételt és rövidebb kórházi tartózkodást regisztráltak, mint a phenprocoumont szedők csoportjában. Az anterior epistaxis a rivaroxaban csoportban, a posterior epistaxis pedig a phenprocoumon csoportban volt gyakoribb.

Megjelenés: 2018.10.31

Az idős betegeknél alkalmazott antikoaguláció pitvarfibrillációban

A PF mintegy 25%-ban lép fel a 40 évesnél idősebb korosztályban, ezzel a leggyakoribb tartós ritmuszavart képviseli. Bizonyított, hogy növeli a stroke, a szívelégtelenség és a hospitalizáció előfordulását. Ahogy nő a várható élettartam, úgy válik a PF egyre nagyobb egészségügyi problémává. A PF okozta tromboembóliás szövődményeket a megfelelő antitrombotikus kezeléssel lehet megelőzni. A meta-analízisek igazolják, hogy a PF-ban alkalmazott antikoagulánsok (AC) 64%-kal csökkentik a stroke előfordulását, és 26%-al a mortalitást. A szerzők felbecsülték a PF előfordulási arányát idősekben, és vizsgálták az antikoaguláns és trombocita aggregáció gátló kezelés változását a vizsgált időszakokban.

Megjelenés: 2018.06.06

hirdetés