Címke: antikoaguláció

Nem K-vitamin antagonista orális antikoagulánsok hatása warfarinhoz képest pitvarfibrilláló és szívelégtelenségben szenvedő betegeknél

A pitvarfibrilláló és szívelégtelen betegcsoportban a nem K-vitamin-antagonista típusú orális antikoagulánsok (NOAC) warfarinnal szembeni hatásosságát és biztonságosságát számtalan tanulmány vizsgálta. Jelen metaanalízis célja a NOAC-ok warfarinhoz viszonyított hatékonyságának vizsgálata volt, amelyhez a PubMed-en fellelhető  9  tanulmány adatait dolgozták fel, 2019. decemberével bezárólag. A NOAC-ok mellett szignifikánsan alacsonyabb volt a stroke vagy szisztémás embolizáció (RR=0,82 (95% CI, 0,73–0,92)), az összhalálozás (RR=0,87 (95% CI, 0,80–0,94)), a major vérzés (RR=0,84; (95% CI, 0,74–0,97)), az intracranialis vérzés (RR=0,50; (95% CI, 0,43–0,59)), illetve a  vérzéses stroke (RR=0,49; (95% CI, 0,38–0,63)) kockázata a warfarinnal szemben. Nem volt különbség az ischaemiás stroke (RR=0,89 (95% CI, 0,75–1,04)) és a gasztrointesztinális vérzés (RR=1,11 (95% CI, 0,79–1,55)) tekintetében. A NOAC-ok alkalmazása mellett hasonló vagy alacsonyabb volt a thromboemboliás és vérzéses szövődmények kockázata a pitvarfibrilláló és szívelégtelen betegcsoportban  a warfarinnal szemben.

Megjelenés: 2020. 12. 30.
Tovább

Direkt orális antikoagulánsok: a gyakori gyógyszerelési hibák áttekintése

A stroke és a vénás trombembóliák (VTE) továbbra is a mortalitás és morbiditás vezető okai világszerte. Az antikoaguláció sikeresen csökkentetti a stroke és VTE kialakulásának gyakoriságát, azonban vérzést okozhat. A több évtizedes warfarin alkalmazás után a direkt antikoagulánsok (DOAC) kifejlesztése a DOAC terápia irányába vitte el a VTE kezelését. Ez utóbbiak alacsonyabb vérzési rizikóval járnak. Ebben a cikkben a DOAC használat során észlelhető gyógyszerelési hibákat írják le a szerzők és segítséget nyújtanak a DOAC-ok felhasználásához. A jelenlegi irodalom kevés ezirányú cikket tartalmaz, emiatt a későbbiekben klinikai vizsgálatok végzését is javasolják, amelyek gyógyszerelési hibák kivédését célozzák meg.

Megjelenés: 2020. 04. 14.
Tovább

Az egészségügyi erőforrások felhasználása a XALIA vizsgálatban: Egy beavatkozással nem járó tanulmány alcsoport analízise, melyben a rivaroxabant hasonlították össze a standard antikoagulációs kezeléssel mélyvénás trombózison átesett betegeknél

A XALIA alvizsgálatában a napi klinikai gyakorlat során alkalmazott rivaroxaban kezelés hatékonyságát tanulmányozták az egészségügyi források felhasználására, a kórházi bennfekvés hosszára, és a hospitalizációk gyakoriságára a standard antikoaguláns kezeléshez képest, vénás trombemboliás betegségek (TE) esetén.

Megjelenés: 2020. 03. 04.
Tovább

A krónikus betegek helyes gyógyszerelésével jelentősen csökkenthető a sürgősségi esetek száma

A sürgősségi ellátás világszerte jelentős terhet jelent mind a betegek, mind az egészségügyi ellátórendszerek számára. A sürgősségi esetek számának jelentős emelkedése késleltetheti vagy meghiúsíthatja az elektív beavatkozásokat, meghosszabbítja a várakozási időket és fokozza a noszokomiális infekciók kockázatát.

Megjelenés: 2018. 12. 17.
Tovább