Címke: meningococcus

Tájékoztató a meningitis epidemica járványügyi helyzetéről a 2020/2021. epidemiológiai évben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ összefoglalója az invazív meningococcus megbetegedések alakulásáról.

Megjelenés: 2022. 05. 27.
Tovább

A Covid-19 pandémia rövid távú hatása a védőoltással megelőzhető betegségek incidenciájára és a csecsemőkori rutin vakcinációban való részvételre Hollandiában 2020 márciusa és szeptembere között

Kutatók értékelték a Covid-19 pandémiának a védőoltással megelőzhető betegségek incidenciájára és a csecsemőkori rutin vakcinációban való részvételre gyakorolt hatását a holland lakosság körében.

Megjelenés: 2021. 12. 15.
Tovább

B szerocsoportú Neisseria meningitidis elleni széleskörű védelem H-faktor kötő fehérje alkalmazásával

Az invazív meningococcus megbetegedést (IMD) okozó Neisseria meningitidist a vírus poliszacharid tokja alapján különböző szerocsoportokba sorolják. A legtöbb IMD-esetért az A, B, C, W és Y szerocsoportok felelősek, ezen belül sok régióban a B szerocsoport (MenB) okozza a megbetegedések jelentős hányadát.

Megjelenés: 2020. 11. 11.
Tovább

Atípusos megjelenésű invazív meningococcus megbetegedés

A W-szerocsoport ST-11 szekvenciatípusába tartozó Neisseria meningitidis az elmúlt évtizedben világszerte egyre gyakrabban okoz súlyos megbetegedést, nemritkán atípusos lefolyású kórképet. Ezek a szokatlan manifesztációk gyakran késleltetik az invazív meningococcus kórkép felismerését, ami a betegség gyors lefolyása miatt jelentősen növeli a kockázatot.

Megjelenés: 2020. 10. 30.
Tovább

Az invazív meningococcus megbetegedés epidemiológiája Máltán

Az elmúlt 17 év invazív meningococcus megbetegedéseinek epidemiológiája Máltán. Tanulságok és tapasztalatok egy turizmusnak kitett szigetről.

Megjelenés: 2020. 08. 27.
Tovább

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás globális epidemiológiája és megelőzése

A Neisseria meningitidis okozta agyhártyagyulladás rendkívül gyors lefolyású, a megfelelő kezelés ellenére is gyakori a halálozás és a maradandó szövődmények kialakulása. Az invazív meningococcus betegségre különösen igaz, hogy a megelőzésre komoly hangsúlyt érdemes fektetni.

Megjelenés: 2020. 07. 13.
Tovább