Civil Nap az öngyilkosság megelőzésének világnapján

A 2003 óta megtartott világnap célja, hogy elősegítse az öngyilkossággal kapcsolatos felvilágosítást, információt adjon, csökkentse a stigmatizációt, elősegítse annak megértését, hogy az öngyilkosság megelőzhető. Az öngyilkosság világszerte a vezető halálokok között szerepel. A 25 év alatti fiatalok körében a három vezető halálozási ok egyike. Minden évben körülbelül 1 millió ember hal meg öngyilkosság következtében, azaz két percenként meghal valaki. A WHO becslése szerint 2020-ra az öngyilkosság következtében bekövetkező halálesetek száma el fogja érni a másfél milliót.

2006-ban 2460 ember követett el öngyilkosságot Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Egy évvel később ez a szám 2440. Hazánkban az öngyilkosságok száma 1988 óta folyamatosan csökken, azonban a serdülőkorban elkövetett öngyilkosságok aránya stagnál, míg a serdülőkori öngyilkossági kísérletek aránya növekszik. Világviszonylatban még mindig az évente legtöbb öngyilkosságot regisztráló tíz ország között van Magyarország.

A Park Hotel melletti füves területen megrendezésre kerülő Civil Nappal a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet erre a súlyos problémára, illetve segítséget kívánnak nyújtani azoknak, akik ilyen jellegű problémával küzdenek.

Az érdeklődőket folyamatos pszichológiai, pszichiátriai tanácsadással, kerekasztal beszélgetéssel, a gyerekeket arcfestéssel, hennatetoválással és játszóházzal várják a program szervezői.

Helyszín: Nyíregyháza Sóstó-gyógyfürdő, Park Hotel kertje, Tölgyes utca 68.

Időpont: 2010. szeptember 11-e, 10-16 óra között

Szerző:

PHARMINDEX Online