Csökken a kórházak adósságállománya

hirdetés

A sajtóban több helyen megjelent hírekkel ellentétben, amelyek szerint akár 70 milliárd forint is lehet a hazai kórházak lejárt adósságállománya, folyamatosan csökken a kórházak adóssága, a kifizetések megkezdődtek.

2011. III. negyedévében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának összesített adatai szerint a kórházak lejárt szállítói tartozása 43,3 milliárd forint volt. 2011. december végén - több, az egészségügyi humánerőforrás helyzet javítását célzó pénzösszeg mellett - a kasszasöprés révén 21 milliárd 70 millió, majd az E-alap egyenlegjavulásából 27 milliárd forint került az egészségügybe a többi között azzal a céllal, hogy az intézmények kifizessék lejárt szállítói tartozásaikat, így az adósságállomány számottevően csökkent.

2012. januárban az államtitkárság egyeztetéseket kezdeményezett a beszállítókkal a tartozások rendezésének módjáról, mikéntjéről. A tartozások kifizetése pedig az említett összegekből megkezdődött.

A kórházak IV. negyedévi adósságállományának felmérése jelenleg folyamatban van, pontos adatok két héten belül várhatók.

Szerző:

PHARMINDEX Online