Debreceni orvoscentrum: hatékonyabb ellátás a daganatos betegeknek

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Onkológiai Intézete 824 millió forint európai uniós támogatást nyert új, korszerű lineáris gyorsító beszerzésére.

Az új berendezés a betegellátás biztonsága szempontjából is alapvető fontosságú, és eddig nem kezelt betegségcsoportok gyógyításában is szerepet játszik majd - mondta Horváth Zsolt egyetemi docens, az intézet igazgatója a szerdai projektindító rendezvényen.

Kifejtette: a DEOEC-ben a kivizsgálás - képalkotó módszerek, patológia, laboratóriumi diagnosztika -, az onkológiai sebészet és a kemoterápia a regionális centrum színvonalának megfelelően rendelkezésre áll, de a komplex, multidiszciplináris EU-konform onkológiai ellátás megvalósításához létfontosságú az onkológiai betegek mintegy 60 százalékánál alkalmazandó sugárterápia infrastruktúrájának fejlesztése.

Ennek érdekében tűzte ki célul a DEOEC az Onkológiai Intézet Sugárterápia Nem Önálló Tanszék infrastrukturális fejlesztését, amelyhez ez a projekt is hozzájárul - ismertette Horváth Zsolt.

Pintye Éva fizikus, a projekt szakmai vezetője elmondta: a lineáris gyorsítók fotonokat és elektronokat tudnak előállítani, lehetőséget adva a különböző mélységekben lévő tumorok korszerű sugárkezelésére.

A modern készülékekkel az ép szövetek védelme sokkal biztonságosabb, így a tumorra leadható dózis növelhető, a kezelés hatékonysága fokozódik a mellékhatások, szövődmények csökkenésével. Ezek a készülékek képvezérelt technikával biztosítják a pontos kezelési beállítást, és a dinamikus besugárzással a gyors kivitelezhetőséget is - tette hozzá a fizikus. Megjegyezte: az új lineáris gyorsító révén javulnak a gyógyulási esélyek, és nő az egészségben eltöltött évek száma.

A debreceni onkológiai centrum fejlesztése 2015. januárban fejeződik be - hangzott el a projektindító konferencián.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI