A rotavírus vakcina csökkentheti az 1-es típusú diabétesz kockázatát

A rotavírus elleni védőoltás bevezetése előtt a kisgyermekeknél és csecsemőknél előforduló súlyos gasztroenteritisz leggyakoribb oka a rotavírus fertőzés volt. A rotavírus nagyfokú fertőzőképessége miatt a gyermekkori rotavírus fertőzés a nem oltott gyermekek körében univerzálisnak tekinthető.

Korábbi kutatások alátámasztották, hogy csecsemőknél a rotavírus fertőzés az 1-es típusú diabéteszt elősegítő környezeti tényező lehet, ezért a kutatók azt feltételezték, hogy a rotavírus elleni védőoltás bevezetése csökkentheti a cukorbetegség kisgyermekkori incidenciáját.

Az ausztráliai kutatás során megvizsgálták az 1-es típusú diabétesz incidenciáját az oralis rotavírus vakcina 2007-es bevezetése előtt és után, amelynek eredményeként a kutatók azt találták, hogy az 1-4 éves korosztályban a T1DM incidenciája a védőoltás bevezetését követően lecsökkent. Ez alátámasztja azt a hipotézist, miszerint az oralis rotavírus vakcina csecsemő- vagy kisgyermekkori alkalmazása védő hatású lehet az 1-es típusú diabétesszel szemben. A JAMA Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány szerint az 1-es típusú diabétesszel diagnosztizált gyermekek száma az 1980-as évek óta világszerte folyamatosan emelkedik, ezért is keltette fel a kutatók figyelmét a rotavírus oltás és a diabétesz incidenciájának csökkenése közötti kapcsolat.

"Húsz évvel ezelőtt a kutatócsoportunk feltárta az összefüggést az 1-es típusú diabétesz immunmarkereinek megjelenése és a gyermekkori rotavírus infekció között" - mondta a kutatás vezetője. "A további kísérletek eredményei arra utaltak, hogy hasnyálmirigysejtek rotavírus fertőzése az inzulintermelő sejtek ellen irányuló immunreakciót válthat ki, ami hasonló az 1-es típusú diabétesz patogeneziséhez."

A kutatás eredményei ugyanakkor még csak előzetes adatokkal szolgáltak, a kutatócsoport szerint a fő tanulság a szülők számára az, hogy gyermekeik számára ajánlott a teljes körű immunizáció biztosítása. A rotavírus elleni védőoltás szájon át adandó, és két adag szükséges a védettséghez. Az első oltás hat hetes kortól adható, majd ezt követi négy hét múlva a második adag. A vakcinációt lehetőleg 16 hetes kor előtt el kell végezni, de 24 hetes korig mindenképp be kell fejezi, mivel a fertőzés leggyakrabban hat hónapos és 2 éves kor között fordul elő leggyakrabban.

A rotavírus elleni oltás világszerte több millió életet mentett meg eddig, Ausztráliában pedig a védőoltás bevezetése után a gasztroenteritisz miatti hospitalizációk száma az évi 10 ezerről kétezer eset alá csökkent.

A rotavírus-fertőzést gyors terjedése és ellenállóképessége miatt rendkívül nehéz elkerülni; a betegség jellemző tünetei – ismétlődő hányás, hasmenés, az esetek egy részében láz a legkisebbeket különösen veszélyeztetik. Hazánkban évente 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, több mint 60%-uk 2 éven aluli kisgyermek.

A WHO jelentése szerint például 2008-ban több, mint 450.000 gyermek vesztette életét a fertőzés miatt világszerte. Ugyancsak figyelemreméltó, hogy a megelőző oltások elterjedése előtt évente 2 millió (!) gyermek szorult kórházi kezelésre rotavírus fertőzés miatt. A rotavírus az EU tagállamaiban az oltási programok bevezetése előtt mintegy 3,6 millió megbetegedést okozott évente, a betegek közül 700 ezren fordultak orvoshoz a vírus okozta tünetekkel, és 87 ezren kerültek kórházba. Az általában kielégítő színvonalú orvosi ellátás ellenére az Európai Unióban máig előfordul halálozás rotavírus következtében.

Magyarországon 250-300 frissen diagnosztizált gyermeket érint évente az 1-es típusú diabétesz, ami háromszoros gyakoriságnövekedést jelent az elmúlt 30 évben. Különösen nyugtalanító jelenség, hogy a betegség előfordulása a hat év alatti korosztályban még az idősebb gyerekekkel összehasonlítva is aránytalan mértékben nő. Jelenleg a világon a 15 év alatti, 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyermekek becsült száma közel 500 000, és évente kb. 80 000 új esetet regisztrálnak.

Az 1-es típusú diabétesz okát az orvostudomány az elmúlt évtizedekben sem tudta feltárni, csupán hajlamosító tényezők ismertek, úgy mint a családi halmozódás, az egy éves kor alatti tehéntejfogyasztás, valamint egyes vírusfertőzések. A betegséget általában néhány hete vagy hónapja fennálló tünetek alapján azonosítják, a diagnózist pedig akkor lehet minden kétséget kizáróan felállítani, ha az orvos laborvizsgálattal, vénás vérből 11,1 mmol/l fölötti vércukorszintet mér. A minél korábbi fázisában történő diagnosztizálás rendkívül fontos lenne, az első, jól érzékelhető tünetek megjelenése és a súlyos, életveszélyes anyagcsere kisiklás kialakulása közötti időszak ugyanis nagyon rövid, kisgyermekek esetén ez akár egy hét alatt is bekövetkezhet.

Forrás: Perrett KP, Jachno K, Nolan TM, Harrison LC. Association of Rotavirus Vaccination With the Incidence of Type 1 Diabetes in Children. JAMA Pediatr. Published online January 22, 2019. doi:10.1001/jamapediatrics.2018.4578

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek