A Covid-19 fokozza az inzulinrezisztenciát

A Covid gyakoribbá teszi a diabéteszt, és rontja a cukorbetegek állapotát – mondta Kempler Péter, a Magyar Diabétesz Társaság elnöke az RTL-nek.

A koronavírus fertőzésen átesettek között egyre többen tapasztalhatják a cukorbetegségre utaló tüneteket. A Magyar Diabétesz Társaság elnöke azt mondta, hogy tanulmányok azt mutatták, a Covid-járvány miatt sokkal több a cukorbeteg.

A Covidot követően körülbelül 40 százalékkal emelkedik a cukorbetegség előfordulása, a vírusfertőzés direkt módon rontja az inzulinelválasztást, és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez a két hatás együtt a vércukor emelkedéséhez vezet – mondta Kempler Péter az RTL Híradójának. Egy jól beállított cukorbeteg állapota is romlik, emelkednek a vércukor-értékek. A jól beállított cukorbetegek esetében sokkal kedvezőbb a fertőzés kimenetele, ám sokkal magasabb a halálozás azoknál, akiknek eleve rossz volt az állapota. A frissen felfedezett cukorbetegek esetében azt tapasztalták, hogy nagyon magas vércukor értékeket produkáltak. Ezeket a magas vércukorszinteket néhány hét alatt javítani lehet, ám ez a néhány hét kritikus.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: RTL Klub

Ajánlott cikkek