Orális diabétesz-gyógyszert fejlesztenek a Yale Egyetem kutatói

Egereken alkalmazva már hatásos az a tabletta, amely egyszerre szabályozza az inzulinszintet, illetve csökkenti a szervezet gyulladásos tüneteit.

hirdetés

Az amerikai Yale Egyetem kutatói olyan szájon át a szervezetbe juttatható diabétesz-gyógyszert fejlesztettek, mely egyszerre képes kontrollálni az 1-es típusú cukorbeteg inzulinszintjét és csökkenteni a betegséggel járó gyulladásos tüneteket. Tarek Fahmy az egyetem orvosbiológiai mérnöki karának és az immunbiológiával foglalkozó részlegnek docense vezette a kutatást, közleményében azt írja, csapatával sikerült olyan nanoszállítót létrehozniuk az emberi testben megtalálható anyagokból, mely megvédi az inzulint, amíg az eljut a beteg szervezetében a hasnyálmirigyig.

Korábban is voltak szájon át adagolható diabétesz-gyógyszerek kifejlesztésére kísérletek, eddig azonban egyik sem járt sikerrel, a gyógyszer rendszerint hamarabb lebomlott az emésztőrendszerben, mielőtt célt ért volna. Az 1-es típusú cukorbetegséggel élők az inzulininjekciók beadására kényszerülnek, ami napi több tűszúrást is jelent, ez pedig rontja az életminőséget, magyarázta Fahmy. A gyógyszer köré vont szállító és védő szerepet betöltő nanobevonat polimerizált urzodezoxikólsavból van, ami monomer formában megtalálható az emberi epében és epekövek oldására használt gyógyszerek alapanyagaként is használják. A fejlesztést végző orvosok szerint így maga a hordozó is olyan terápiás hatással bír, amely a beletöltött diabétesz elleni szerrel együtt rövid távon az anyagcserét állítja vissza normális működésére, hosszabb távon pedig az immunrendszer kompetenciáján is segít. Egereken már kísérleteztek is a gyógyszerrel, az eredményeket a Nature folyóiratban publikált tanulmányban részletezték.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Index

Ajánlott cikkek