Egészségpolitika - Mikola István: az egészségügyben halaszthatatlanná vált az állami beavatkozás

Mikola István úgy látja, hogy az egészségügy belső válsága már túlterjedt a határain, "komoly nemzetgazdasági szintű válsággá érett". Ezért elkerülhetetlen, hogy állami, kormányzati szintű beavatkozás történjen - mondta. Hozzátette, a napokban tárgyalják a 2009. évi zárszámadási törvénytervezetet, de már látszik, hogy az egészségbiztosítás hiánya az elmúlt években a tizenhétszeresére emelkedett.

"A rendszer tolódik az állami egészségügyi ellátórendszer felé" - vélekedett a fideszes politikus, akinek meggyőződése, hogy "ezt is lehet jól csinálni", ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a konszolidáció nem a kórházi hiányok (adósságállomány) kifizetését jelenti. Egyebek mellett ingatlan- és orvostechnológiai fejlesztésekkel, valamint a bérek konszolidációjával kell foglalkozni - említett példákat, hozzátéve, hogy "ezek forrásigénye nagyon nagy, de nem lehet elkerülni".

Ha az állami felelősség kiteljesedik, akkor végig kell gondolni az egészségügyi ellátórendszer finanszírozását, mivel a jelenlegi teljesítmény alapú rendszer fenntarthatatlan - mondta. Úgy vélte, át kell térni a bázis alapú kifizetésekre, a forráselosztást pedig az epidemiológiai adatokra kell alapozni - mondta Mikola István. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon belül a térségekben a népegészségügyi adatok alapján prioritásokat alakítanak ki, azok mentén történik a központi pénzek elosztása.

Szólt arról is, hogy a gyógyszer-kiskereskedelmet érintően a kormány tervei szerint a társaságokban a gyógyszerész szakma képviselői lennének a többségi tulajdonosok. Megemlítette továbbá, a 2011 első félévi magyar EU-elnökséggel összefüggésben a parlament azt javasolja, hogy a prioritások között szerepeljen a közép-európai térség rossz népegészségügyi trendjeinek javítása.

A Napi Gazdaság című napilap által rendezett konferencián Mikola István kiemelte azt is, hogy "szemléletváltásnak vagyunk tanúi". Az emberekben kezd felébredni az egészségtudatosság, a kormányzati oldalon pedig felismerték, hogy a gazdasági fejlődés elkerülhetetlen a humán erőforrás jó kondíciója nélkül - fogalmazott.

Szerző:

PHARMINDEX Online