Egészségügyi államtitkárság: tart az egyeztetés a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszeréről

Budapest, 2012. február 14., kedd (MTI) - Még zajlanak a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerével kapcsolatos egyeztetések - reagált az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-nek a Népszava aznapi cikkére, amely szerint "brutális megszorításokra" készül a kormány a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásánál.

hirdetés

A lap a birtokába került javaslatra hivatkozva azt írta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nemcsak általánosan csökkentené a gyógyászati segédeszközök tb-támogatását, hanem "olyan speciális intézkedéseket is szorgalmaz, amelyek lényegesen ronthatják a kötszerekhez, inkontinenciabetétekhez, sztomaterápiás-, illetve járást segítő eszközökhöz, de a vércukorszintmérő-tesztcsíkokhoz való lakossági hozzáférést is".


Az OEP-javaslat szerint ráadásul bővítenék a nem támogatható kellékek körét, a közgyógyellátásban bevezetnék az úgynevezett vénydíjat és szigorítanák az eszközfelírás szabályait is - írta a lap.


Az államtitkárság minderre reagálva azt közölte: az államtitkárság jelenleg vizsgálja a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét. Ennek érdekében bekérték a szakmai szervezetek, a betegszervezetek, valamint a gyártók és forgalmazók véleményét a gyógyászati segédeszközökre vonatkozó egészségpolitikai stratégiáról.


Bővebb tájékoztatást az egyeztetések lezárása után ígértek.

Szerző:

PHARMINDEX Online