Egészségügyi nagyprojektről egyeztetett Václav Klaus és Kósa Lajos

hirdetés

Debrecen, 2012. december 5., szerda (MTI) - Egy Debrecenben megvalósítandó protonterápiás kutató- és gyógyítóközpont létrehozásáról egyeztetett szerdán a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Václav Klaus cseh köztársasági elnök Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.


A gyógyítóközpontot a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában hoznák létre egy olyan cseh vállalat részvételével, amely Prágában már végzett hasonló beruházást - mondta Kósa Lajos újságíróknak a cseh államfő hivatalos programjának végeztével.


Hozzátette: a 30-40 milliárd forintos projektre a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban kívánnak pályázni.


Kiemelte, hogy a tudományos és gyógyító berendezés Debrecenbe telepítéséhez a kormány támogató döntésére is szükség lesz. A Nemzetgazdasági Minisztériummal már egyeztettek ebben az ügyben és februárban küldik el a projektvázlatot a tárcának.


Protonterápiával hatékonyabban kezelhetők a daganatos megbetegedések, mivel a dózist sokkal precízebben lehet beállítani, a sugarak nem szóródnak, elsősorban a tumor területén fejtik ki hatásukat, és minimális károsodást szenvednek azok az ép szövetek, amelyeken a sugarak áthaladnak.

Szerző:

PHARMINDEX Online