Elismeréseket adtak át a Magyar Ápolók Napján

hirdetés

Húsz ápoló vehetett át miniszteri kitüntetést pénteken, a Magyar Ápolók Napja alkalmából tartott budapesti rendezvényen. A területért felelős államtitkár köszöntőjében leszögezte: a gondoskodó ösztön óriási társadalmi érték, amelyet sajnos nem tudunk kellőképp értékelni.

Kossuth Zsuzsanna emlékérmet és miniszteri kitüntetéseket adtak át a Magyar Ápolási Egyesület által szervezett Ápolók Napja alkalmából. Az eseményen Szócska Miklós - akit egyébként ünnepélyesen tiszteletbeli ápolóvá avattak - megköszönte az áldozatos munkát is kitartást az ágazat dolgozóinak, akik – mint fogalmazott – olyan területen dolgoznak, amelyet sajnos nem kezelünk társadalmi értékén.

Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a korábban tönkretett oktatórendszert hamarosan rendbe hozzák, az ápolók társadalmi megbecsültségét javítják, egyúttal a foglalkoztatási anomáliákat is kezelni fogják. Hozzátette, hogy a szakmai szervezetekkel folyamatos az egyeztetés, ezek 1-2 hét múlva le is zárulhatnak.

Szócska Miklós egyértelművé tette, hogy töretlenül haladnak a korábban kijelölt strukturális átalakítások mentén, a számtalan feltorlódott gond miatt azonban kellő idő szükséges a változások érezhetővé tételéhez.

A Magyar Ápolók Napja fővédnökeként jelen lévő Schmittné Makray Katalin reményét fejezte ki, hogy az egyesület által életre hívott éves rendezvény rövidesen országgyűlési határozatban is elismert, hivatalos ünnepnap lesz. Aki volt már beteg – fogalmazott -, tudja, mit jelent a kedves szó, a szakszerű ápolás, majd arra kérte az ápolókat, a nehézségek ellenére is kitartóan végezzék hivatásukat.

A Magyar Ápolási Egyesület elnöke az ápolók erkölcsi elismerésének fontosságáról beszélt, majd leszögezte, hogy az ünneplés mellett természetesen szembe kell nézniük a mindennapokkal, a jövőjükkel kapcsolatban pedig meg kell fogalmazniuk kívánságaikat. Bugarszki Miklós aláhúzta, hogy el kell felejteniük a múlt sérelmeit annak érdekében, hogy megfelelően képviselhessék az érdekeiket.

Az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke ígéretet tett arra, hogy az Ápolók Napjának hivatalos ünneppé válásához minden támogatást megad, egyúttal ugyancsak megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját, melyet a gyógyítás egyik legfontosabb elemének nevezett.

Szerző:

PHARMINDEX Online