Elkészült a Debreceni Egészség Központ fejlesztési projekt

Debrecen, 2012. február 18., szombat (MTI) - Csaknem 12 milliárd forintos beruházással elkészült a Debreceni Egészség Központ fejlesztési projekt; a fejlesztést szombaton az orvoscentrum Kapcsolat napja programjai keretében adta át Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízott és Kósa Lajos (Fidesz), a város polgármestere.

hirdetés

Paragh György centrumelnök elmondta: a 10,6 milliárdos európai uniós támogatásból megvalósult projekt során új labordiagnosztikai központ épült, létrejött a központi sürgősségi, intenzív és belgyógyászati tömb, több klinikát felújítottak, és megteremtették az élődonoros vesetranszplantáció feltételeit.


Az új diagnosztikai laboratóriumot és a klinikákat hat kilométer hosszú csőpostarendszer köti össze, amelyen a vizsgálati anyagokat juttatják gyorsan célba.
Réthelyi Miklós, aki az egyik legsikeresebb hazai egészségügyi intézménynek nevezte a debreceni orvoscentrumot, kifejtette: az Új Széchenyi Terv 2011-13. évi akciótervében mintegy 137 milliárd forint áll még rendelkezésre egészségügyi fejlesztésekre.


"A kormány a hazai gazdaság egyik kitörési pontjaként határozta meg az egészségipar fejlesztését, és kiemelt hangsúlyt kap az egészségügy infrastruktúrájának megújítása is" - mondta. Hozzátette: 2010 májusa és 2011 decembere között a kormány döntése alapján 900 egészségügyi fejlesztési terv részesült összesen 300 milliárd forint támogatásban.

Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően valósulhatott meg az egészségügyi alap- és szakellátás fejlesztése - jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: egyedül Hajdú-Bihar megyében két pályázati program keretében 12 helyen 500 millió forint támogatás jutott az alapellátás fejlesztésére.


Rácz Róbert kormánymegbízott arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a DEOEC-ben világszínvonalú betegellátás és világszínvonalú orvosképzés folyik, magyar orvosok hagyják el az országot. Rácz Róbert szerint van mit tanulni a DEOEC-től: "az államnak meg kell tanulnia azon a színvonalon szervezni az ellátást, amelyen a DEOEC képzi az orvosokat és végzi a gyógyítást".


Kósa Lajos az avatáson vázolta azt az elképzelést, amelynek eredményeként egységes szervezetbe integrálják az egyetemi orvoscentrumot és a jelenleg helyi Kenézy kórházat, az alap- és járóbeteg-ellátást működtető városi egészségügyi holdingot. A kormánypárti politikus szerint ezzel létrejön Magyarország legnagyobb egészségügyi ellátóközpontja.


A fölös kapacitásokat azonban nem megszüntetik, hanem "Nyugat-Európából importálják majd a fizető betegeket" - mondta Kósa Lajos, jelezve, hogy "fordul a kocka": eddig a magyar ápolószemélyzet és orvosok mentek külföldre műteni, gyógyítani, ezentúl a betegeket hozzák majd Debrecenbe.


Ennek egyik első feltétele - hogy legyen repülőjárat - teljesül: júniustól heti három járatot közlekedtet Debrecen és London Luton között a Wizz Air légitársaság - mondta a polgármester.


Kósa Lajos hozzátette: a város tudatosan készül rá, hogy angolul jól beszélő egészségügyi szakdolgozók legyenek a városban. Ezért a helyi Dienes egészségügyi szakiskolában 2006-ban bevezették a kétnyelvű szakképzést, és kezdeményezik, hogy - még a nagy oktatási átalakítások előtt - a város adhassa át az iskolát működtetésre a DEOEC-nek.

Szerző:

PHARMINDEX Online