EMA: megszűnt az aprotinin forgalmazásának felfüggesztése

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség befejezte az antifibrinolytikus hatású aprotinin, aminokapronsav és tranexamsav review elemzését. A szervezet CHMP Bizottsága úgy értékelte, hogy ezen gyógyszerek előnye, klinikai hatása felülmúlja az alkalmazásukkal járó kockázatokat. Egyben javasolja az EU tagállamok számára az aprotinin-tartalmú készítmények forgalmazásának újraindítását. (A felfüggesztést az EU 2008-ben kezdeményezte). A CHMP egyben kezdeményezi a további két hatóanyagot (aminokapronsav, tranexamsav) tartalmazó gyógyszerek újraforgalmazását is.

Az aminokapronsav és tranexamsav az EU-ban régóta alkalmazott antifibrinolytikumok. Az aprotinin számos EU országban volt forgalomban bypass műtétek során történő alkalmazása, de az Európai Bizottság 2008 februári döntése e szer alkalmazását, forgalmazását felfüggesztette.

2007 novemberében a német gyógyszerhatóság, a BfArM függesztette fel elsőként az aprotinin forgalmazását. Ennek hátterébe az állt, hogy a BART vizsgálat korai eredményei szerint szívműtétet követő 30 nappal az aprotinin-kezelésben részesült betegek esetén magasabb volt a halálozás, mint az egyéb (fenti) antifibrinolytikumokkal kezeltek körében. Ezt követően rendelte el az EMA a készítménnyel kapcsolatos felülvizsgálatot.

2010-ben a német hatóság kezdeményezte az aprotinin mellett az aminokapronsav és tranexamsav felülvizsgálatát is az EMA-nál.

A CHMP Bizottság review elemzése nemcsak az említett BART study adataira terjedt ki, hanem egyéb klinikai vizsgálatokra, publikált közleményekre, spontán mellékhatás-bejelentésekre, cégektől származó adatokra is. Az elemzés során a CHMP cardiovascularis betegségekkel, és vérzészavarokkal foglalkozó szakértők véleményét is bekérte.

A CHMP elemzése során kiderült, hogy a BART vizsgálatban bizonyos adatok inkonzisztensek voltak. Például a kiegészítő kezelésként adott heparin alkalmazása is hozzájárulhatott az aprotinin mellett észlelt (elvártnál) magasabb halálozási arányokhoz. További problémát jelentett néhány beteg adatának hiánya az első elemzésből, és a véralvadásgátlás során a megfelelő monitorozás hiánya is.

A BART vizsgálat eredményeit egyéb vizsgálatok elemzése nem igazolta, és amikor a BART kizárásával folytattak analízist az eredményeket illetően, ezek nem igazolták, hogy aprotinin alkalmazása mellett valóban magasabb halálozási arányok fordultak volna elő. A CHMP ezért úgy döntött, hogy az izolált szív-bypass műtét (egyéb szívműtét nem) esetén az aprotinin előnyei meghaladják a kockázatokat, ezért forgalmazása ez EU tagállamokban újraindulhat.

A CHMP azt is kezdeményezte, hogy az alkalmazási előírásokba minden országban kerüljön figyelmeztetésként feltüntetésre: alkalmazása felnőttkori izolált szív-bypass műtét esetén nem javasolt, mivel fokozhatja a vérzésveszélyt, valamint egy felhívást a megfelelő mennyiségű heparin adására. Emellett a CHMP javasolja alternatív terápiás lehetőségek megkeresését is. Az EU monitorozni fogja az aprotinin adásával kapcsolatos eredményeket, a CHMP Bizottság pedig egy kockázat-kezelő tervet készített az aprotinin-tartamú gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatosan.

A másik két készítményt illetően (aminokapronsav, tranexamsav) a CHMP új gyógyszerbiztonsági szempontot nem talált. E készítmények több, mint 50 éve szerepelnek a terápiában, a Bizottság megvizsgálta az elérhető terápiás eredményeket, evidenciákat és javaslatokat tett az alkalmazás harmonizálására. Javasolta, hogy a tranexamsav esetén a gyermekkori alkalmazás optimalizálását illetően célszerű lenne vizsgálatot végezni.

Szerző:

PHARMINDEX Online