Emeli tagdíját az Orvosi Kamara

hirdetés

Januártól 35 százalékkal, 1700 forintról 2300 forintra emeli tagdíját a Magyar Orvosi Kamara (MOK) - írta az Index.


A hírportál szerint a kötelező kamarai tagság 2011-es bevezetése óta 40 ezres taglétszámúra bővült szervezetnél ez az emelés - a kedvezmények miatt - 200-250 milliós évi pluszbevételt jelenthet majd.


"2004 óta, kilenc pénzügyi éven át változatlan volt a kamarai tagdíj. Átéltük azt a négy évet, amikor nem is volt kötelező a tagság, így csökkent is a létszámunk. Ezen idő alatt is sikerült azonban fenntartani a kamarai tagoknak járó szolgáltatásokat. Most döntenünk kellett, hogy ezeket csökkentsük vagy emeljük a tagdíjat. Azt gondolom, az elmúlt kilenc év 55-60 százalékos inflációját nézve ez a 35 százalékos emelés elfogadható" - mondta Éger István, a MOK elnöke az Indexnek.


A hírportál információi szerint kamarai körökben nem az emelés keltett visszatetszést, hanem a módja. A MOK-nál a tagdíjak emeléséről egy harminctagú testület, a Területi Szervezetek Tanácsa dönt, amelyben a megyei szervezetek elnökei, a fogorvosokat összefogó szervezet elnöke és a MOK elnöke ül. Ők nemcsak a tagdíjakról, hanem saját tiszteletdíjukról is döntenek - jegyezte meg az Index.


Éger István a hírportálnak azt mondta: a tagdíjemelésről szóló döntés jogszerű, hiszen 2011-ben a küldöttek 90 százaléka megszavazta azt az alapszabályt, amely a Területi Szervezetek Tanácsára bízza a tagdíjak megállapítását.


A kamara elnöke visszautasította azt az állítást, hogy a testület tagjai tulajdonképpen a saját fizetésük emeléséről döntenek. Éger István azt mondta: "a tagság által választott területi vezetők nem fizetésért, hanem szerény tiszteletdíjért dolgoznak". A bevételek jelentős részét a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatásokra fordítják, így a teljes körű élet-, baleset- és betegbiztosításra, jogi és pénzügyi tanácsadásra, a tagoknak 10-20 százalékos kedvezményeket nyújtó vásárlási kedvezményekre vagy 2013-tól a gyógyszerrendeléssel kapcsolatos internetes szakmai tanácsadásra - tette hozzá.


A Magyar Orvosi Kamara szombaton tartotta küldöttközgyűlését.

Szerző:

PHARMINDEX Online