A légszennyezés csökkentheti a nők termékenységét

Ha a levegő nagymértékű szennyezettségének vannak kitéve, fiatalabb korban is csökkenhet a nők termékenysége. Az ovarialis rezerv pedig a levegő szennyezettségének növekedésével arányosan csökken – állítja egy olasz tanulmány.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező nők gyakran csak 30 éves kor körül kezdik a családalapítást, ám sokuknak nem sikerül teherbe esni. Az ok hátterében a növekvő légszennyezettség is állhat.

Az, hogy egy nő képes-e teherbe esni, többek között az ovarialis rezervtől függ, azaz, hogy a páciens hány petesejttel rendelkezik a petefészekben: ennek megállapítására az Anti-Müller hormon (AMH) koncentrációját mérik a vérben. Korábban már bebizonyosodott, hogy a dohányzás, valamint a testsúly és a hosszútávú contraceptio befolyásolja az AMH-szintet. Az olasz modena-i egyetem kutatói azt a kérdést vetették fel, hogy ezt a csökkenést okozhatja-e a környezetszennyezés is.

Dr. Antonio La Marca és csapata az ORExPo (Ovarian Reserve and Exposure to Environmental Pollutants) -tanulmány keretében 2007 és 2017 között 1318 nőbeteg AMH-szintjét mérte meg. 25 év alatti nők esetében a kutatók nem találtak korrelációt az AMH-szint és a kor között, 25 év felett azonban az AMH-szint a kor előrehaladtával arányosan csökkent. 

Azoknál a résztvevőknél, akik szerettek volna gyermeket, a modenai nőgyógyász szakorvosok kérésére, megmérték a résztvevők környezetében lévő légszennyezettséget. A vizsgált paraméter a szállópor-koncentráció (PM 10 és PM 2,5), valamint a nitrogén-oxid mért koncentrációja volt.

A vizsgálat során kiderült, hogy az AMH-szint kortól függetlenül, arányosan csökken a levegő szennyezettségének növekedésével. A legalacsonyabb AMH-koncentráció azoknál a nőknél volt mérhető, akik környezetében a PM 10 29,5 µg/m3, a PM 2,5 22 µg/m3 felett volt, a nitrogén-oxid koncentrációja pedig meghaladta a 26 µg/m3-t.

A fenti értékek ugyan az európai határértékek alatt maradnak (ezek ajánlott értéke szállópor-koncentrációra vonatkoztatva rendre: 40,25, illetve 40 µg/m3), a WHO azonban a lényegesen alacsonyabb felső határt állapít meg: PM 2,5 esetén 10 µg/m3, PM 10 esetén 20 µg/m3az ajánlott legmagasabb koncentráció.

Ez a tanulmány volt az első, amely az AMH-szintet (és ezzel az ovarialis rezervet) összefüggésbe hozta a környezetszennyezéssel. Az eredmények pedig bemutatják, hogy a már korábban feltárt genetikai komponensek mellett környezeti tényezők is hatással lehetnek az oocyta-készletre.

Referencia:

https://www.gelbe-liste.de/gynaekologie/luftverschmutzung-fruchtbarkeit-frauen

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek