További cikkek a Endokrinológia rovatból

Új elhízás elleni gyógyszert fejlesztenek a németek

A kutatók azt találták, hogy ha az agyban legátolnak egy agyi enzimet, azzal csökkenthető az étvágy, ezzel pedig az elhízás és a cukorbetegség is megelőzhető.

hirdetés

Újszerű megközelítést dolgoztak ki az evészavarok kezelésére a Kölni Egyetem kutatói. A szakemberek az egérkísérletek során kimutatták, hogy a hipotalamuszban lévő idegsejtek egy csoportja, az úgynevezett agouti-related peptide neuronok (AgRP) szabályozzák a lizofoszfolipidek felszabadulását, amelyek viszont az agykéregben lévő azon idegsejteket ingerlik, amik serkentik a táplálékfelvételt – olvasható a Nature-ben megjelent publikációban.

A kutatók emellett azt is megállapították, hogy a hipotalamuszban lévő aktivált AgRP neuronok éhségérzetet váltanak ki. A kutatásban az is kiderült, hogy az AgRP-k egy agyi enzimhez, az autotaxinhoz (ATX) is kapcsolódnak. Amikor az egerekben gátolták az ATX-et, azzal szabályozni tudták az állatok étvágyát is. Johannes Vogt, a kutatás egyik tudósa szerint amikor genetikai úton vagy gyógyszerekkel gátolták az ATX-et, jelentős mértékben csökkent túlzott tápanyagfelvétel és az elhízás.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg

Ajánlott cikkek