Több csontritkulás elleni hatóanyag szignifikánsan csökkenti a korai halálozás kockázatát

A Garvan Orvostudományi Kutatóintézet által végzett vizsgálatok eredményei szerint az osteoporosis kezelésére alkalmazott biszfoszfonátok 34 százalékkal csökkentették a korai halálozás kockázatát.

A két tanulmányba összesen több mint 6000 beteget vontak be. A korai mortalitás kockázatának csökkenése szignifikáns összefüggésben volt a csontvesztés csökkenésével, összehasonlítva azokkal az alanyokkal, akik nem részesültek biszfoszfonát-terápiában.
A kutatási eredmények alátámasztják, hogy a már forgalomban lévő osteoporosis elleni készítmények szedése számottevő előnyökkel jár a csontritkulás által veszélyeztetett beteg számára.

50 éves kor felett a nők 40 százaléa, a férfiak 25 százaléka szenved osteoporoticus törést az élete során, és ez a sérülés növeli a későbbi csonttörések kockázatát, de ennek ellenére a nők keveseebb mint 30 százaléka, a férfiaknak pedig kevesebb mint 20 százaléka szed csontritkulás elleni gyógyszert.

„Általánosan elterjedt félreértés az, hogy a csontritkulás csak a nőket érinti, és ezért sokan nem hajlandóak gyógyszert szedni az osteoporosis ellen” – mondta a kutatást vezető professzor, Dr. Jacqueline Center. „Az osteoporoticus töréseket azonban nem szabad félvállról venni, és a csontritkulás elleni készítmények nem csak a későbbi csonttörések kockázatát csökkentik, hanem – az új kutatási eredmények alapján – 15 éves távlatban jelentősen mérséklik a mortalitást is.”

A csontritkulás világszerte mintegy 200 millió embert érint, és olyan progresszív megbetegedésről van szó, ami az első csonttörés bekövetkezése előtt gyakran egyáltalán nem okoz tüneteket.

A Garvan intézet nemzetközi kutatócsoportja 6120, 50 év feletti résztvevő adatait elemezte. Az elemzés azt igazolta, hogy az alendronáttal vagy rizedronáttal kezelt betegeknél a mortalitás kockázata 15 éven belül 34 százalékkal csökkent. A kutatás összefoglalója az Osteoporosis International folyóiratban jelent meg.

Egy második utánkövetési vizsgálatban a kutatócsoport 1735 nő adatait elemezte, Az eredmények szerint a korai halálozás kockázatának csökkenéséből 39 százalékért volt felelős a csontvesztés sebességének mérséklése.


Forrás: Mortality risk reduction differs according to bisphosphonate class: a 15-year observational study, Osteoporosis International (2019). DOI: 10.1007/s00198-018-4806-0
Dana Bliuc et al, Reduced Bone Loss Is Associated With Reduced Mortality Risk in Subjects Exposed to Nitrogen Bisphosphonates: A Mediation Analysis, Journal of Bone and Mineral Research (2019). DOI: 10.1002/jbmr.3816

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek