További cikkek a Endokrinológia rovatból

A vegetáriánus nőknél gyakoribb a medencetörés

33 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek medencetörést a hús- és halevőkhöz képest azok, akik ragaszkodnak a vegetáriánus diétához.

hirdetés

A Leedsi Egyetem frissen megjelent kutatásából nem derül ki, hogy pontosan mi lehet ennek az oka, de a tanulmány vezető szerzője, James Webster szerint elképzelhető, hogy egyes vegetáriánusok nem jutnak elegendő izom- és csonterősítő tápanyaghoz, kalciumhoz és fehérjéhez, mindemellett arra is felhívja a figyelmet, hogy ebből még nem következik az, hogy a húsmentes étkezés alapvetően egészségtelen lenne. 

Webster szerint az is közrejátszhat az eredményben, hogy a nem kellően kiegyensúlyozott étrendű vegetáriánusoknak alacsonyabb az izomtömegük és a csontjaik is gyengébbek, emiatt pedig hajlamosabbak a csonttörésekre.  A vizsgált esetek 90 százalékát esés okozta, ami az idős embereknél gyakrabban fordul elő, a kutatók szerint mindez a növényalapú étrenddel kombinálva pedig különösen veszélyes lehet. A kutatók szerint korábbi kutatásokból már kiderült az is, hogy a vegetáriánusoknak rendszerint alacsonyabb a testtömeg-indexük, így kevesebb rajtuk a zsír, ami miatt eséskor megnövekszik a csonttörés veszélye.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Qubit

Ajánlott cikkek