Engedélyezték az abortusztabletta magyarországi forgalmazását

Lehetőség lesz belföldön is a gyógyszeres terhességmegszakításra, ugyanis az abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt - írta a Magyar Nemzet szombaton.


A lapnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megerősítette az információt, és közölte: a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézeténél (GYEMSZI OGYI) lezárult a 2009 őszén indított, uniós jogszabályokhoz kötött nemzetközi - több tagállamban egyszerre lezajló - engedélyeztetési eljárás befejező szakasza. A gyógyszer rendelhetőségét a legszigorúbb feltételekhez kötik, amely kizárólag intézményi körülmények közötti alkalmazást tesz lehetővé - tette hozzá a szaktárca.


Az Emmi kiemelte: a szakmai kollégium bevonásával olyan szabályozást kíván bevezetni a tabletta alkalmazásánál, amely garanciát nyújt a magzati élet védelméről szóló törvény legalább olyan szigorú betartására, ahogy az a jelenlegi művi beavatkozások esetében megvalósul, megelőzve ezzel a szer illegális alkalmazását.


A készítményt - amelyet a WHO a terhesség megszakításának biztonságos módszereként ajánl a várandósság 10. hetéig, illetve egészségügyi indok alapján a 12-22. hét között - számos országban alkalmazzák, például Ausztriában és Svédországban is. Magyarországon néhány évvel ezelőtt komoly vita bontakozott ki a tablettáról, magzatvédő szervezetek tiltakoztak a bevezetése ellen.


Magyarországon tavaly több mint 38 ezer abortuszt végeztek el, és bár a beavatkozások száma régóta csökken, nemzetközi összehasonlításban még mindig magasnak mondható - írta a Magyar Nemzet.

Medabon, előzetes információ

A gyógyszer törzskönyvezett neve Medabon. A készítmény lényegében ún. combipack, azaz a mifepristone 200 mg tabletta, és a misoprostol 200 µg tabletta külön-külön, de közös bliszterben szerepel benne.

A mifepristone a progesterone receptorok blokkolása révén hat, az endometriumban olyan változásokat eredményez, melyek gátolják a további normális terhességet, a cervix kitágul, nő az uterus prostglandin-szenzitivitása.

A misoprostol prostaglandin analóg, preferált a mifepristone-nal való kombinációja, mivel hatásos, biztonságos, és nem költséges terápia. A misoprostol lágyítja, lazítja a cervixet és növeli az uterus kontraktilitását, ez vezet végül a terhesség megszakításához.

Alkalmazás röviden:
1.A mifepristone adása
2. Ezt követő 1-2 nappal későbben a misoprostol adása
3. Nyomonkövetés 1-2 hétig, (ált. 10-14 napig) az abortus befejezett voltának ellenőrzésére.

Megjegyzés: a magyar gyógyszerhatóság kizárólag intézeti körülmények közötti alkalmazást engedélyezett.

forrás: http://www.medabon.info/medical.php

Szerző:

PHARMINDEX Online