Étrend-kiegészítők kórházi sürgősségi ellátást igénylő mellékhatásai
A tanulmány amerikai (USA) metaanalízis, amely - tekintve az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos csekély mennyiségű meglévő adatot - , mintegy tíz év anyagát dolgozta fel az Egyesült Államok 63 sürgősségi osztályát illetően.
Az eredmények szerint éves szinten 23,005 esetben keresték fel a sürgősségi osztályt (95% CI, 18,611 - 27,398) étrend-kiegészítőknek tulajdonítható mellékhatások miatt. Mindez évente mintegy 2154 hospitalizációhoz vezetett (95% CI, 1342 - 2967). A sürgősségi osztályos vizit a leggyakoribb fiatal felnőtteknél volt 20 - 34 éves kor között (a látogatások 28%-a, 95% CI, 25,1 – 30,8) valamint felügyelet nélkül hagyott gyermekeknél (21,2%, 95% CI, 18,4 – 24,0). Ez utóbbiak kizárását követően, ahol az ellenőrizetlenül hagyott gyermek lenyelt "valamit", kialakultak a valójában értékelhető adatok. A sürgősségi osztályos vizitek 65.9% -a (95% CI, 63,2 - 68,5) felkeresése mögött növényi, vagy komplementer tápanyagok szerepeltek, 31,8%-ban (95% CI, 29,2 - 34,3) mikronutriensek. Ezek között leggyakoribbak voltak a fogyasztószerként alkalmazott készítmények: 25,5% (95% CI, 23,1 – 27,9) és a magas energiatartalmúak: 10,0% (95% CI, 8,0 – 11,9). E termékek fogyasztása mellett a gyakori mellékhatások az alábbiak voltak: palpitatio, mellkasi fájdalom, tachycardia, a 20-34 éves kor közötti korosztályban. 65 év felett viszont az "idegentest"-szerű hatás, a dysphagia, nyelési zavar volt a leggyakoribb ok, amivel felkeresték a sürgősségi osztályokat szintén mikronutriensek szedése kapcsán.
Forrás:
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsa1504267?query=featured_home
Szponzorált tartalom