További cikkek a Farmakovigilancia rovatból

Az étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap indult

Az online űrlap asztali számítógépen és mobiltelefonon egyaránt kitölthető. A rendszer használata teljesen anonim.

hirdetés

2023. november 23-tól érhető el az az online felület, amelyen a fogyasztók vagy az egészségügyi szakemberek bejelenthetik, ha étrend-kiegészítők alkalmazása során feltételezett mellékhatást tapasztaltak. Az ily módon gyűjtött jelzések elemzése, tudományos értékelése elősegítheti a termékcsoport még biztonságosabbá tételét, az esetleges problémák azonosítását.

Az online bejelentő felület elindítása egy újabb fontos mérföldkő a megfelelő minőségű és biztonságos étrend-kiegészítő készítmények forgalmazásában, amely a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klinikai Gyógyszerészeti Intézete, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködésében valósult meg. A projekt szakmai koordinátora prof. dr. Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének vezetője.

A beérkezett bejelentéseket szakemberek elemzik és azonosítják a közegészségügyi szempontból jelentős jelzéseket. A bejelentő felület a lakosság és a szakemberek részére egyaránt rendelkezésre áll, az online űrlap asztali számítógépen és mobiltelefonon egyaránt kitölthető. Az érintett termék azonosítását fényképfeltöltési lehetőség segíti. A rendszer használata teljesen anonim.

Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek megjelenésükben sokban hasonlítanak a gyógyszerekhez, mert koncentrált formában (például kapszula, tabletta) tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, valamint egyéb, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező összetevőket. A hazai étrend-kiegészítő piac dinamikusan bővül, a felnőtt lakosság jelentős része fogyaszt rendszeresen ilyen termékeket. Ezek a készítmények hosszú távú alkalmazás alatt sem veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét, s a jó minőségű termékek esetén ez az elvárás teljesül is. Egyéni érzékenység, sok termék egyidejű fogyasztása vagy esetleges minőségi probléma esetén olyan nemkívánatos hatások jelentkezhetnek, amelyek a szedés felfüggesztését tehetik indokolttá. A nutrivigilancia.hu létrehozásával hazánk is csatlakozott ahhoz a néhány európai országhoz, ahol az étrend-kiegészítők mellékhatásait szisztematikusan gyűjtik és elemzik.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

SZTE

Ajánlott cikkek