Az összes Calcium Sandozt kivonták a forgalomból

Befejeződtek a Calcium Sandoz pezsgőtabletta OGYÉI-s laborvizsgálatai, amik azzal zárultak, hogy a hatóság a Calcium Sandoz pezsgőtabletta összes gyártási téelát kivonatta a forgalomból.

Kiegészítve korábbi határozatát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet valamennyi, jelenleg gyógyszertárban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltja, végleg kivonja a forgalomból. Mint az ismert, az OGYÉI a laboratóriumi vizsgálatok eredményeképp 2018. szeptember 10-én a betegek biztonsága érdekében négy minőségi hibás gyártási tételt kivont a forgalomból, a jelenlegi intézkedés ennek a határozatnak a kiegészítése.

Az OGYÉI korábban közleményt adott ki, melyben tájékoztatta a lakosságot arról, hogy a hatóság által vizsgált tételek esetében a laboratóriumi vizsgálatok azt bizonyították, hogy az adott készítmények esetében az ásványi alapanyagból készült hatóanyag természetes fém szennyezői közül az egyiknek a mértéke a megengedett határérték felett volt.

A gyógyszer forgalmazója 2018. szeptember 11-én azzal a kéréssel fordult a gyógyszerügyi hatósághoz, hogy elővigyázatosságból, a betegek érdekében a raktáron lévő valamennyi készletét vonja ki végleg a forgalomból.

Annak ellenére, hogy az elemi szennyező a megengedett határérték felett volt, a betegeknek nincs teendőjük, egészségkárosodástól nem kell tartani, ám az érintett készítmény hosszú távú alkalmazását nem javasolja az OGYÉI, gyógyszerhiánnyal nem kell kalkulálni.

Az OGYÉI először május 18-án döntött úgy, hogy a vizsgálat végéig az érintett készítmények forgalmazását fel kell függeszteni, így azok hónapok óta nem voltak kaphatóak. Szeptember 10-én pedig az egyik típus mind a négy gyártási tételt visszavonatta azzal, hogy túl sok bennük az ólom.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: OGYÉI

Ajánlott cikkek