Kampány indult a biztonságos gyógyszerhasználatért

Orvosok és egészségügyi szakemberek részvételével tudatformáló kampány hívja fel a figyelmet a gyógyszerek helyes otthoni tárolására, valamint a biztonságos gyógyszerhasználat és a lejárt gyógyszerek környezettudatos megsemmisítésének fontosságára.

A fiatal gyógyszerészek által elindított SzeddViddVédd www.szeddviddvedd.hu program legfőbb üzenete, hogy ne tároljunk otthon lejárt vagy szükségtelenné vált gyógyszereket, hanem vigyük vissza őket a gyógyszertárba. A szervezők rámutatnak: 2017-ben Magyarországon 22.175 orvosi ellátást igénylő mérgezési esetet jelentettek – ezek közel egyharmada gyógyszermérgezés volt. Különösen veszélyeztetettek az 1–4 év közötti gyermekek, ebben a korcsoportban történik ugyanis a – döntően véletlen – gyermekkori mérgezések fele, amelyekben ugyancsak kulcsszerep jut a rosszul tárolt gyógyszereknek. A kampányt többek között a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke Dr. Póta György, az Országos Mentőszolgálat szóvivője Győrfi Pál, illetve a közösségi médiás edukációs tevékenységéről ismert Dr. Novák Hunor gyermekorvos is felkarolta.  

A magyar emberek többsége tart otthon gyógyszereket, de csak kevesen nézik át félévente a házipatikájukat és szabadulnak meg biztonságosan a lejárt piruláktól – hívják fel a figyelmet a SzeddViddVédd kampány szervezői. Sokkal gyakoribb az, hogy lejárt szavatosságú, feleslegessé vált – nem ritkán “örökölt” - gyógyszereket évekig tárolnak, pedig ezek többféle kockázatot is hordoznak.

“A fel nem használt, szükségtelen gyógyszerek tárolása önmagában is egészségügyi kockázatot jelent, különösen a legkisebbekre nézve. A lejárt gyógyszerek ráadásul nemcsak hatástalanok, hanem károsak is lehetnek, a kommunális hulladékba kerülő régi készítmények pedig fokozottan terhelik a környezetünket” – foglalta össze Dr. Kulcsár Nikolett, gyógyszerész a SzeddViddVédd kampány szervezője.

A fejlődő egészségügyi ellátásból adódó szélesebb körű gyógyszerhasználat miatt az elmúlt évtizedekben folyamatosan nő a vízkörforgásba visszakerülő kemikáliák aránya: már a hazai élővizekben is kimutatható egyes gyógyszermolekulák jelenléte.

Ezt a folyamatot tovább súlyosbítja, ha a feleslegessé váló gyógyszerek nem a gyógyszertári gyűjtőbe, hanem a kommunális hulladékba kerülnek, és közvetlenül visszajuthatnak a természetbe.

Dr. Kulcsár Nikolett rámutatott: a legveszélyeztetettebbek az 1–4 év közötti gyermekek, ebben a korcsoportban történik ugyanis – a jellemzően véletlen – gyermekkori mérgezések több mint 50%-a. 2017-ben mintegy 2000 esetben kerültek ehhez a korosztályhoz tartozó gyermekek mérgezés miatt orvoshoz, többségük ipari és háztartási szerek és gyógyszerek miatt.  

A szakemberek szerint többgenerációs családokban fokozott figyelemmel kell kezelni és tárolni a nyugtatókat és a szív- és érrendszerre ható készítményeket, hiszen a gyermekeknél akár 1-2 szívritmusszabályozó-tabletta is szívmegállást okozhat.

A gyermekek esetében sokszor nem nagy mennyiségű gyógyszer okoz mérgezést, hanem olyan hatóanyagú gyógyszer kerül a kezükbe, amelyből egy szem is komoly egészségkárosodást okozhat.

A gyógyszerek természetesen nem csak a gyermekekre lehetnek veszélyesek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adataiból kiderül: a hazai mérgezési statisztikában második helyen áll a gyógyszermérgezés. A 2017-ben ellátott 22.175 esetből 11.254 esetben (50.75%) alkohol, 6992 esetben gyógyszer (31,53%), 1723 esetben pedig ipari és háztartási szerek (7,77%) álltak a mérgezések hátterében.

A kampány szakértői szerint az is rossz beidegződés, hogy sokan – a későbbi felhasználás szándékával – elteszik a be nem fejezett kúrákból megmaradt gyógyszereket. Ez gyakran – különösen például a megmaradt antibiotikumok esetében – „öngyógyító próbálkozásokhoz”, avagy felesleges gyógyszerszedéshez vezethet.

A fel nem használt gyógyszerek továbbadása, másokkal való megosztása sem ajánlott: egy adott készítményt, adott dózisban és konkrét használati javaslattal írnak fel a betegeknek, így valószínűleg a segítő szándék ellenére sem érjük el a kívánt hatást másoknál, rosszabb esetben pedig rontunk és nem javítunk a beteg állapotán.

Ráadásul minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai – az orvos ezeket mérlegelve, a beteg aktuális állapotát felmérve, és az egyéb szedett gyógyszerekkel való lehetséges interakciót is szem előtt tartva írja fel a gyógyszereket.

További információk:

Honlap: https://www.szeddviddvedd.hu

Facebook: www.facebook.com/szeddviddvedd

Kampányvideó: https://www.facebook.com/szeddviddvedd/videos/298747980943325

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek