FDA: bővülhet a vény nélkül kapható gyógyszerek köre

hirdetés

Az Amerikai Gyógyszerügynökség (FDA) tervezi a vény nélkül kapható gyógyszerek körének kibővítését. A biztonságos gyógyszeralkalmazásra vonatkozó feltételek teljesülése esetén számos, ez idáig receptköteles készítmény válhat könnyebben hozzáférhetővé. A szóban forgó készítmények csak előre kijelölt helyeken – döntően patikákban - vásárolhatók majd meg.

2012 februárja, a javaslat nyilvános kihirdetését követően orvosok, ápolók, gyógyszerészek, valamint a gyártók és a fogyasztók képviselőinek bevonásával zajlott annak értékelése.

Az American Pharmacist Association (APhA) az újonnan kialakított kategóriát "OTC Plus" néven említi. (OTC – over the counter, vény nélkül kapható gyógyszerek)

A korai híradások még arról szóltak, hogy az FDA a vényköteles gyógyszerek többségét ebbe a kategóriába sorolná át, vagyis a betegek előzetes orvosi vizsgálat vagy konzultáció nélkül hozzájuthatnának igen sokféle gyógyszerhez.

Az FDA ezt követően világított rá a javaslat lényegére, miszerint csak a biztonságos alkalmazásra vonatkozó követelmények teljesülése esetén válhat hozzáférhetővé egy vényköteles szer recept nélkül. Ez alatt a gyógyszerészi konzultációt, innovatív technológiák alkalmazását és csak a kijelölt helyeken történő árusítást kell érteni. A fő hangsúly azonban itt a gyógyszerészi konzultációra helyeződik, amely speciálisan, adott készítmény biztonságos alkalmazását biztosító előre meghatározott protokoll szerint zajlik majd.

Az Egyesült Államokat érintő legjelentősebb közegészségügyi probléma a krónikus betegségben szenvedők, ezzel együtt a nem megfelelően vagy egyáltalán nem kezelt esetek egyre növekvő száma. A javaslat ezen kíván enyhíteni, mivel bevezetésével az egészségügyi ellátó rendszer a lakosság egyre nagyobb hányada számára válhat elérhetővé.

Az új rendszer bevezetésével nagyobb az esély, hogy a krónikus betegek kapcsolatba kerülnek egészségügyi szakemberekkel, akik a beteggel együttműködve meghatározzák a személyre szabott kezelési tervet és időről időre ellenőrizik azt. A cél tehát nem az orvos-beteg találkozások megkerülése, hanem szakszerű segítségnyújtás és a gyógyszerek elérhetővé tétele minden krónikus beteg, vagy életmentő gyógyszerre szoruló személy számára.

A gyógyszer "OTC Plus" kategóriába kerülését a készítmény gyártójának kell az FDA-hoz benyújtott kérvényen igényelni. Az elbírálás a törzskönyvezési folyamathoz hasonló eljárás.

Kérdés, hogy mit értünk biztonságos gyógyszeralkalmazás alatt, és milyen szerepet ró ez a patikában dolgozó gyógyszerészre. Az információátadás leghatékonyabb és a rendszer által támogatott módja ha a gyógyszerész és a beteg "beszélget" egymással.

Számos esetben előfordul, hogy a betegek saját maguk alkalmaznak egy diagnosztikus vagy terápiás eljárást. A diabéteszes betegek vércukor önellenőrzése (vagy a vérnyomásmérés, a véralvadásgátló öninjekció, inzulinok beadása stb.) tipikus példája ennek; a beteg az orvos, nővér vagy gyógyszerész utasításait követve önállóan cselekszik. Hasonló a helyzet a legtöbb nem vényköteles készítménynél is. Nincs ugyan általánosan alkalmazható recept, a lehetőség azonban adottá válik a gyógyszerész és a beteg közötti gyógyszerhasználati szokásokat érintő kommunikáció kialakítása.

Tipikus példája lehet az "OTC Plus" kategória létjogosultságának, amikor a beteg nem tudja tovább fizetni az egészségbiztosítását - így nem jut hozzá a krónikus betegségére régóta szedett vényköteles gyógyszeréhez. A gyógyszerészi konzultáció során azonban a szakember ajánlhat számára megfelelő készítményt az "OTC Plus" kategóriából.

Ez tehát sokak számára az ellátó rendszerbe való visszatérést jelentené, melynek csak az első lépése a gyógyszerészi konzultáció. Ennek eredményeként számos betegnél folytatódhat a megkezdett gyógyszerterápia, de szükség esetén orvoshoz, vagy a más szociális-egészségügyi lehetőségek felé terelnék őket a gyógyszerészek.

Szerző:

PHARMINDEX Online