FDA figyelmeztetés: vény nélkül kapható lokális fájdalomcsillapító készítmények súlyos mellékhatása

hirdetés

Az FDA felhívja az orvostársadalom és a betegek figyelmét, hogy bizonyos OTC-típusú, lokálisan alkalmazott izom- és ízületi fájdalomcsillapító készítmények esetén ritka, de súlyos mellékhatások bejelentése történt: bőrjelenségek, első-harmadfokú égéshez hasonló formában. Ezek főként a mentol-, metilszalicilát- és kapszaicin-tartalmú készítményeket érintik. A kérdéses gyógyszerformák: krémek, oldatok, kenőcsök, tapaszok.

A bőrön alkalmazott készítmények helyi meleg-vagy hidegérzetet okozhatnak, de fájdalmat és bőrkárosodást semmiképpen. A jelentések ritkán előforduló súlyos égésekről szólnak, néhány esetben hospitalizációt is igénylő szövődményekkel.

Sok esetben az égés már az első alkalmazás után kialakult, kb. 24 órával az alkalmazás után, hólyagosodással kísérve. Ezek nagyrészt 2-3. fokú égések voltak, csak mentoltartalmú, illetve mentol+metilszalicilát tartalmú készítmények esetében ahol a mentoltartalom meghaladta a 3, ill. a metilszalicilát tartalom a 10%-ot. Egyes esetekben kapszaicin alkalmazást érintő hasonló bejelentések is érkeztek.

Az FDA felhívja a betegek figyelmét: ha vény nélkül kapható helyileg alkalmazható izom- és ízületi fájdalom csillapítására alkalmazható készítményt vesznek, és mellékhatásként az égéses bőrkárosodást észlelik, azonnal függesszék fel e szerek alkalmazását, és keressenek fel sürgős orvosi ellátást.

További információ a betegek számára

• A helyileg alkalmazható izom- és ízületi fájdalomcsillapítók esetén e szerek ritkán előforduló súlyos égéses bőrkárosodást okozhatnak. E készítmények köre a mentolt, metilszalicilátot, kapszaicint (ill. ezek kombinációit) tartalmazó krémek, kenőcsök, oldatok és tapaszok.

• A bőrkárosodás súlyossága egyes esetekben indokolttá teheti a beteg kórházi felvételét is.

• Ha a beteg ilyen szer alkalmazását követően bőrén fájdalmat, duzzanatot vagy hólyagosodást észlel, ne alkalmazza többet a készítményt, és keressen sürgős orvosi ellátást! Ezen szerek alkalmazásának célja a bőrön meleg- ill. hidegérzet előidézését, de semmiképpen nem okozhatnak fájdalmat vagy bőrkárosodást.

• Amikor a beteg helyi izom- vagy ízületi fájdalomcsillapító készítményt alkalmaz, ne használjon kötszert, vagy bármilyen helyi hőhatást a gyógyszerhatás fokozására, mert ezzel fokozódhat az égés veszélye is!

• Soha ne alkalmazzunk helyi fájdalomcsillapítót sebeken, sérült, vagy irritált bőrfelületen. A helyileg alkalmazott krém, kenőcs stb. ne kerüljön szembe, vagy bármely nyálkahártyára (orr-, szájüreg, nemi szervek)!

• E szerek alkalmazását illető bármilyen probléma esetén keresse fel orvosát.

További információ az orvosok, egészségügyi dolgozók számára

• A helyileg alkalmazható izom- és ízületi fájdalomcsillapítók esetén e szerek ritkán előforduló súlyos égéses bőrkárosodást okozhatnak. E készítmények köre a mentolt, metilszalicilátot, kapszaicint (ill. ezek kombinációit) tartalmazó krémek, kenőcsök, oldatok és tapaszok.

• Sok esetben az égés már az első alkalmazás után kialakult, kb. 24 órával az alkalmazás után, hólyagosodással kísérve. Ezek nagyrészt 2-3. fokú égések voltak, csak mentoltartalmú, illetve mentol+metilszalicilát tartalmú készítmények esetében ahol a mentoltartalom meghaladta a 3, ill. a metilszalicilát tartalom a 10%-ot. Egyes esetekben kapszaicin alkalmazást érintő hasonló bejelentések is érkeztek.

• Ha az orvos OTC-típusú helyileg alkalmazható izom- ill. ízületi fájdalomcsillapítót javasol a betegnek, meg kell beszélni az alkalmazás módját, és felhívni a figyelmet az esetleges súlyos égési sérülés veszélyére.

• Ha a beteg fájdalmat, duzzanatot ill. hólyagosodást észlel, fel kell szólítani a készítmény alkalmazásának azonnali abbahagyására!

Irodalom

1. Heng MC. Local necrosis and interstitial nephritis due to topical methyl salicylate and menthol. Cutis 1987;39:442-4.

Szerző:

PHARMINDEX Online