FDA – új gyógyszer a magas szembelnyomás kezelésére

hirdetés

Az új készítmény glaucomás betegek esetén potenciális látást megtartó kezelést jelent.

Február 10-én FDA jóváhagyás született a Zioptan (tafluprost) oldatos szemcsepp forgalomba hozatali engedélyének megadására. A készítmény nyílt zugú glaucomában szenvedő betegeknél a megnövekedett szembelnyomás csökkentésére alkalmazható.

További indikácója az ocularis hypertensio kezelésére, amely a glaucoma rizikófaktora, a látásvesztés második leggyakoribb oka az Egyesült Államokban. Ha fennáll az ocularis hypertensio, nagyobb a glaucoma kialakulásának valószínűsége.

A Zioptan jóváhagyása alternatív kezelési lehetőséget jelent a potenciálisan vakságot okozó betegséggel együtt élő pácienseknek számára – mondta Dr. Edward Cox, az FDA Center for Drug Evaluation and Research antimikrobiális készítményekkel foglalkozó divíziójának igazgatója

A javasolt alkalmazás naponta egyszeri, az esti órákban. A klinikai vizsgálatok során a 24 hónapon át tartó esti Zioptan kezelés nyílt zugú glaucomában és ocularis hypertensióban szenvedő betegeknél a harmadik és hatodik hónap végén kapott eredmények szerint csökkentette a megnövekedett szembelnyomást.

A Zioptant használó betegeknél felléphet iris pigmentáció, amely akár tartós is lehet, és sötétebb bőrszín a szemhéj körül, amely általában átmeneti jellegű. További nemkívánatos hatás a fokozott szempillanövekedés.

Szerző:

PHARMINDEX Online