FDA: vizsgálatok az élelmiszerek okozta betegségek felderítésére

hirdetés

Az amerikai gyógyszer- és élelmiszerhatóság bejelentette, hogy vizsgálatokat indítványoz az egyes élelmiszerek okozta járványos betegségek felderítése és megelőzése céljából.

Az FDA felújítja élelmiszerbiztonsági rendeletét Food Safety Modernization Act néven, amely legalább két egymástól független vizsgálatot ír elő kötelező jelleggel: egyet a feldolgozott, egyet pedig az ipari feldolgozásra nem kerülő élelmiszerek körében. A januárban életbe lépő törvény szerint az FDA köteles nyilvántartást vezetni a járványok keltése szempontjából magas kockázatú élelmiszerekről pontosan a jobb nyomon követés céljából.

“Módunkban áll a betegségek megelőzése, és azok gazdaságra, élelmiszeriparra gyakorolt hatásának kivédése, ha gyors módszerek állnak rendelkezésünkre annak meghatározására, mely élelmiszerek okozhatnak fertőző megbetegedést – és melyek azok, amelyek biztosan kizárhatóak ebből a körből.” – említi Michael R. Taylor, az FDA élelmiszer-divíziójának helyettes vezetője.

A vizsgálatok kiterjednek majd az élelmiszer-feldolgozási technológiákra, módszerekre, a tárolásra, szállításra, a minőségellenőrzési pontokra, és az FDA felé történő minél gyorsabb adatáramlásra.

A vizsgálatok lezárását és a szükséges adatfeldolgozást követően az FDA kidolgozza magas kockázatú élelmiszerek esetén a nyilvántartás szabályait a minél átláthatóbb nyomon követés céljából. Definiálja, melyek a magas kockázatú élelmiszerek, figyelembe véve az ismert egészségügyi kockázatokat, annak valószínűségét, hogy adott élelmiszer magas kockázatú-e a szennyeződés szempontjából, és az élelmiszer által okozott betegség, járvány várható súlyosságát. Ezzel kapcsolatosan számos megbeszélést tartanak még a gyártók, a termelők, és a kormány illetékeseinek részvételével.

Szerző:

PHARMINDEX Online