A vastagbél betegségeinek kezelési lehetőségeiről tanácskoztak Debrecenben

A gyulladásos bélbetegségek és vastagbéldaganat korszerű ellátási lehetőségéről tanácskoznak azon konferencián, amely a Debreceni Egyetem szakembereinek részvételével pénteken kezdődött.

 - A vastagbél gyulladásos betegségei egyre nagyobb számban fordulnak elő.  Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően olyan eredményekhez jutunk, amelyek alapján egyre pontosabban fel tudjuk térképezni az egyébként bonyolult gyulladásos betegségeknek a hátterét. Ez teszi lehetővé, hogy speciális célzott kezeléseket alkalmazunk – mondta a hirek.unideb.hu-nak Palatka Károly, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gasztroenterológiai Tanszékének egyetemi docense. 

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának ide ülésén kiemelten foglalkoznak a Crohn-betegség korszerű ellátási lehetőségeivel, valamint az életminőséget jelentősen befolyásoló hasmenéses kórképek különböző formáival.
Palatka Károly, a szekció elnöke kiemelte: a modern biológiai terápiáknak köszönhetően kevesebb mellékhatással, egyre hatékonyabban lehet befolyásolni az elsősorban fiatalokat érintő, és rendkívül rossz életminőséggel járó gyulladásos bélbetegségeket. A tudományos találkozó pénteki programján a vastagbélrák túlélési, gyógyulási esélyeit is megvitatták a szakemberek.

Altorjay István, a Gasztroenterológiai Tanszék vezetője úgy nyilatkozott: hatalmas jelentősége van annak, hogy hazánkban végre elindul a vastagbélszűrés, a vastagbéldaganat ugyanis súlyos népegészségügyi problémát jelent. Mindkét nem esetében ez a második leggyakrabban előforduló daganattípus.

- Évente 8-9000 új vastagbéldaganat kerül felismerésre, és több mint 5000 beteg hal meg, pedig az érintettek 65-70 százalékát meg lehet menteni vagy életüket lényesen meghosszabbítani.  Korai diagnózissal a vastagbélrák a legjobban gyógyítható daganatok közé tartozik – hangsúlyozta a professzor.

A háziorvosok bevonásával zajló országos vastagbélszűrési program első lépéseként az 50 év felettiek egy székletvér teszten vesznek részt.  Kolonoszkópiás vizsgálatra azokat hívják be, akiknél felmerült a polip, vagy daganat gyanúja.

Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke a konferencia megnyitóján üdvözölte, hogy csaknem 20 éve várakozás után végre hazánkban is elindul a szűrőprogram. Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntőjében kiemelte: meghatározó szerepe van a Debrecenben zajló több évtizedes gasztroenterológiai tevékenységnek.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: DOTE

Ajánlott cikkek