További cikkek a Gasztroenterológia rovatból

Az édesítők módosíthatják a bélmikrobiom összetételét

A cukorhelyettesítők nem várt hatással lehetnek a szervezetre, pontosabban a bélrendszerre és az anyagcserére.

hirdetés

Az izraeli Weizmann Institute of Science szakemberei 120 olyan egészséges felnőttet vontak be egy vizsgálatba, akik nem éltek cukorpótlókkal. Hat csoportba osztották őket. Négy csoport kapott tasakban gyakran használt édesítőszert – aszpartámot, szacharint, szukralózt vagy steviát –, és ezt két héten át mindennap a szokásos ételükhöz fogyasztottak. Az ötödik csoport csak egy tasak glükózt kapott, míg a hatodik csoport semmit, ami megszokott volt számukra. A kísérlet megkezdése előtt mindenkitől székletmintát vettek, hogy elemezzék a szokásos bélmikrobiomjukat alkotó fajokat, és összehasonlítsák a két hét letelte után vett mintákkal. 14 nap múlva határozott változásokat tapasztaltak az édesítőszereket, különösen a szukralózt fogyasztó résztvevők bélmikrobiomjának összetételében. Ennek az lehet az oka, hogy a szukralóz csak akkor hagyja el az emésztőrendszert, amíg végül távozik a széklettel, így nagyobb esélye van kölcsönhatásba lépni a mikrobiommal, mint más édesítőszereknek, amelyek már korábban lebontódhatnak és felszívódhatnak a bélrendszerben.

A kísérlet során rendszeresen vizsgálták, hogy a résztvevők szervezete mennyire képes eltávolítani a cukrot a vérükből egy koncentrált glükózital elfogyasztása után. Ez a glükóztoleranciának nevezett folyamat egyértelműen károsodott a szukralózt és szacharint fogyasztók csoportjában, akiknek vércukorszintje hosszabb ideig magasabb maradt az ital elfogyasztása után. Azoknál viszont, akik csak glükózt kaptak vagy semmit sem, nem volt változás. A szakemberek ezután arra voltak kíváncsiak, hogy az édesítőszer által kiváltott mikrobiom-változások hozzájárultak-e a glükóztolerancia károsodásához. Ezért az édesítőszer használata után is székletmintát vettek azoktól, akiknél a legnagyobb glükóztolerancia-változást mérték a kísérlet során, és a székletet mikrobiommentes egerekbe juttatták. Kiderült, hogy az egerek glükóztoleranciája pont úgy alakult, mint a székletmintát adó kísérleti alanyoké.

A kutatók sem tudják pontosan, hogy miért változtathatják meg az édesítőszerek a vércukorszint szabályozását, úgyhogy egyelőre csak feltételezéseik vannak. Például hogy a cukorpótlók megváltoztathatják a bélnyálkahártya sejtjeit, így a bél egyes részeit lakhatóbbá tehetik bizonyos baktériumok számára, mint másokéra, és ezzel megváltoztathatják a mikrobiom összetételét.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg.hu

Ajánlott cikkek