További cikkek a Gasztroenterológia rovatból

PillBot: lenyelhető robot a távendoszkópia szolgálatában

Okostelefonos alkalmazáson keresztül teszi lehetővé a gyomor távvizsgálatát, minimális előkészületekkel.

hirdetés

Forradalom a telemedicinában

Az Endiatx által kifejlesztett PillBot egy lenyelhető, robotikus kapszula, amely egy okostelefonos alkalmazás segítségével lehetővé teszi, hogy az orvosok távolról vizsgálják meg a gyomor belsejét. Ez az eljárás klinikai vizsgálatok alatt áll, és teljesen új dimenziókat nyithat a telemedicina területén. Az apró, pisztácia méretű robot pumpjet hajtóművekkel rendelkezik, amelyek segítségével egy drónhoz hasonlóan képes mozogni a gyomorban.

Az Egyesült Államokban évente 11.000, világszerte pedig 800.000 gyomorrákos esetet diagnosztizálnak túl későn. Az Endiatx célja, hogy a PillBot segítségével ezek az esetek időben felismerhetők legyenek, mégpedig anélkül, hogy a betegeknek invazív eljárásokon kellene átesniük. Az Endiatx 2019-es alapítása óta dolgozik azon, hogy a mini robotok diagnosztikai és terápiás alkalmazásai valósággá váljanak. A PillBot nemcsak életet menthet, hanem csökkentheti az egészségügyi ellátó- és finanszírozó rendszer terhelését is.

Innovatív távoli diagnosztika

A PillBot az első motoros kapszula, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy betekintést nyerjenek a gyomor belsejébe egy telemedicina-konzultáció során. A jelenlegi prototípus 13 mm x 30 mm méretű, és 2,3 megapixel per másodperces felbontású videót képes közvetíteni, amelynek minőségét a jövőben tovább kívánják növelni. Az orvosok egy okostelefonos alkalmazáson keresztül irányítják a robotot, amely végül 6-24 órán belül, természetes úton távozik a szervezetből.

A jövő: AI és teljes autonómia

A fejlesztők célja, hogy a PillBot, amelyet jelenleg manuálisan irányítanak, a jövőben teljesen autonóm legyen a mesterséges intelligencia vezérlésével. Ez az újítás nemcsak a gyomor, hanem a belek, érrendszer, szív, máj, agy és egyéb testrészek vizsgálatára is kiterjeszthető. Ezzel a technológiával az egészségügyi intézmények a sürgős orvosi ellátásra és műtétekre koncentrálhatnak, míg a távendoszkópia révén korai diagnózis és időben indított kezelés válik lehetővé.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek