További cikkek a Gasztroenterológia rovatból

Szűrőkolonoszkópia nélküli jövő?

Az amerikai hatóságok hamarosan engedélyezhetik a vastagbélrák kapcsán a vér alapú biomarker teszteket, amelyek kényelmesebb szűrési lehetőségeket jelentenek a betegek számára.

hirdetés

A vastag- és végbélrák az egyik vezető halálozási ok a daganatos betegségek között, és egyre gyakoribbá válik fiatalabb korban is. A szűréseken mégis meglepően alacsony a részvétel aránya, amit főként a vizsgálatok kényelmetlensége és kellemetlensége okoz.

Az amerikai Guardant Health - egy precíziós onkológiai cég - nemrégiben bejelentette a Shield nevű vérteszt kifejlesztését, amely egy egyszerű és kényelmes módszert kínál a vastagbélrák szűrésére.

A teszt az úgynevezett keringő tumor-DNS-t azonosítja a vérben, amely specifikus jellemzőkkel rendelkezik a rák jelenlétére utalva. A Shield tesztet már vizsgálták több mint 20 ezer átlagos kockázatú felnőttön, és magas szenzitivitással, megbízhatósággal rendelkezik.

Ha az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) jóváhagyja a tesztet, akkor az idővel támogatást kaphat az amerikai egészségügyi rendszerben, és alternatív lehetőséget nyújthat a vastagbélrák szűrésére mind a klinikusok, mind a betegek számára.

A kolonoszkópos szűrés hosszú távon nagymértékben kiváltható lehet a rendkívül érzékeny, nem invazív tesztekkel, ha ezek olyan jól teljesítenek, ahogy azt várjuk - írta John M. Carethers, az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság elnöke a Medscape Medical News-nak küldött e-mailben.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek