Új gyógymódot találtak a Crohn-betegség kezelésére

Az új módszer csaknem duplájára emeli a Crohn-betegeknél a tartós gyógyulás esélyét.

hirdetés

Az új őssejtterápiás módszer a műtéti folyamatot is egyszerűsíti, emellett csaknem duplájára emeli a Crohn-betegeknél a tartós gyógyulás esélyét. Az SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája a harmadik magyarországi centrum, ahol elérhetővé vált ez a beavatkozás a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő egyedi méltányossági támogatásával.

Dr. Miheller Pál, a Semmelweis Egyetem docense és dr. Ónody Péter, a Semmelweis Egyetem szakorvosa beszélt az RTL Klub pénteki Reggelijében arról, hogyan segítik őssejtekkel a Crohn-betegek gyógyulását az egyetemen.A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, Magyarországon 20 ezerre tehető az érintettek száma, az esetek többségében 20-40 éves korban alakul ki – írják a Semmelweis Egyetem honlapján. A betegség egyik, az életminőséget leginkább rontó szövődménye a végbél mellett kialakuló gennyes, időnként székletes váladékot eredményező sipoly. A perianális sipoly a betegség legnehezebben kezelhető formája, a gyógyszeres terápiára sok esetben ellenállóvá válik a beteg, és a hagyományos műtét sikeressége is jelentősen alacsonyabb Crohn-betegek esetén.

A betegség kezelése során a sebész és a gasztroenterológus szoros együttműködésére van szükség. Az új módszer során a sipolyzáró műtét közben injekcióval juttatják az őssejteket a nyílás környékére. Ennek köszönhetően csaknem duplájára emeli a Crohn-betegeknél a tartós gyógyulás esélyét. A Semmelweis Egyetemen ősszel végezték az első ilyen műtétet.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek