Vizeletvizsgálattal diagnosztizálható lehet az irritábilis bél szindróma

A McMaster Egyetem kutatói olyan új biomarkereket azonosítottak a vizeletben, amelyek segítségével az irritábilis bél szindróma invazív és költséges kolonoszkópia nélkül is diagnosztizálható lehet, és a terápia hatékonyságát is javíthatják.

Az irritábilis bél szindróma okai kevéssé ismertek, a betegség diagnózisa bonyolult, a betegeknél sokféle tünet jelentkezhet, és a kezelési lehetőségek korlátozottak.

„Az IBS diagnosztizálása számos más bélrendszeri betegség kizárását teszi szükségessé, például a gyulladásos bélbetegségét” – magyarázza a kutatás vezetője. „Az volt a célunk, hogy találjunk egy jobb, nem invazív módszert az IBS diagnosztizálására és monitorozására, és egyúttal a betegség hátterében álló mechanizmusokat is jobban megértsük.”

A kutatók IBS-betegektől és egészséges alanyoktól vett vizeletminták metabolit profiljait hasonlították össze, és azt fedezték fel, hogy az IBS-ben szenvedő betegeknél bizonyos metabolitok szintje magasabb volt. A metabolitok közül több a kollagén lebomlásával volt összefüggésben, ami a kutatók szerint a bélrendszerből származik, és arra vezethető vissza, hogy a vastagbél nyálkahártyája károsodott, ami működési zavarhoz vezet.

A kutatók szerint az új eredmények lehetővé tehetik az IBS-betegek kezelésének rutinszerű monitorozását, ami az étrendi és farmakológiai beavatkozások hatásosságának felmérésére is alkalmas lehet.

A kutatócsoport jelenleg olyan újabb biomarkerek azonosításán dolgozik, amelyek segítségével a gyermekkori Crohn-betegség és colitis ulcerosa differenciáldiagnózisa kolonoszkópia nélkül is lehetséges lesz, és a különböző krónikus bélbetegségek gyors szűrése és korai diagnózisa is sokkal költséghatékonyabb és pontosabb lesz.

 

Forrás: Mai Yamamoto et al, Metabolomics reveals elevated urinary excretion of collagen degradation and epithelial cell turnover products in irritable bowel syndrome patients, Metabolomics (2019). DOI: 10.1007/s11306-019-1543-0

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek