GfK Hungária: az orvosok már az idén kedvező változásokban bíznak az egészségügyben

Budapest, 2012. március 7., szerda (MTI) - A GfK Hungária Piackutató Intézet és a Szinapszis Kft. felmérése szerint az orvosok már az idén kedvező változásokban bíznak az egészségügyben, a lakosság kétharmada viszont továbbra is úgy véli, saját magának kell a legtöbbet tennie egészsége érdekében.


A két cég által rendszeresen készített "egészségügyi bizalomindex" legfrissebb kutatása januárban készült, 215 orvos és további ötszáz ember megkérdezésével.


Az MTI-hez szerdán eljuttatott felmérés összegzése szerint az egészségügynek juttatott többletforrás pozitívan befolyásolta az ágazati dolgozók várakozásait. A lakosság ugyanakkor csak öt év távlatában várja az egészségügy helyzetének javulását. A lakosság kétharmada továbbra is úgy véli, saját magának kell a legtöbbet tennie egészsége érdekében - tartalmazza a kutatás.


A szakorvosok eddig egyre csökkenő bizalma 2012 januárjában javult az előző év szeptemberéhez képest. A megkérdezettek szerint ez leginkább a múlt év végén az ágazatnak juttatott többletforrásnak, a bérrendezés ígéretének, valamint a megnyíló uniós forrásoknak köszönhető.


A háziorvosok bizalma már tavaly, az év második felében javulni kezdett, és ez a tendencia az év elején folyatódott, "annak ellenére, hogy egyre romló anyagi körülmények között dolgoznak, és az év végére sem várnak ebben javulást, sőt kismértékű romlásra számítanak" - olvasható a közleményben.


A közlés szerint az orvosok pozitív jövőképüket leginkább az eszköztámogatási pályázatra alapozzák, és az ötéves időtávra vonatkozó várakozásaik jelentős, évek óta nem látott mértékben javultak.

Szerző:

PHARMINDEX Online