További cikkek a Gyógyszer-forgalmazás rovatból

Az Európai Parlament elé kerülhet áprilisban a gyógyszerpiac reformja

A javaslat célja, hogy a gyógyszerek elérhetőbbé, hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé váljanak, szigorúbb környezetvédelmi normák mellett.

hirdetés

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nagy többséggel elfogadta azt javaslatot, amelynek értelmében nyolcról hét és fél évre csökkentenék a gyógyszerek szabadalmi oltalmának időtartamát. Ezt egy évvel lehetne meghosszabbítani, ha a készítmények iránt erős az igény, további fél év pedig akkor jár, ha a klinikai vizsgálatokat az unióban végzik el - írta a vg.hu. Ez enyhébb, mint az Európai Bizottság tavaly áprilisban előterjesztett csomagja, amely hat évre rövidítené a szabadalmi oltalom idejét.

A javaslat célja, hogy a gyógyszerek elérhetőbbé, hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé váljanak, ugyanakkor magasabb környezetvédelmi normák mellett támogassák az uniós gyógyszeripar versenyképességét és vonzerejét is. Az új szabályok előírnák a vállalatoknak, hogy a forgalomba hozatali engedély kérelmezésekor környezetikockázat-értékelést nyújtsanak be, amit az Európai Gyógyszerügynökségen belül létrehozandó környezetvédelmi kockázatértékelési munkacsoportot értékelne. A képviselők ahhoz is ragaszkodnak, hogy a kockázatcsökkentő intézkedések (a levegőbe, vízbe és talajba történő kibocsátások elkerülése és korlátozása érdekében) a gyógyszerek teljes életciklusára vonatkozzanak. A képviselők a tervek szerint az április 10–11-i plenáris ülésen szavaznak a javaslatról.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

vg.hu

Ajánlott cikkek