A magyar gyógyszergyártók komoly hiánytól tartanak

Óriási problémát jelent a hazai gyógyszergyártóknak, hogy a termelési és logisztikai költségeik nagymértékben függnek az energiaáraktól.

hirdetés

Uniós szinten is gyógyszerhiány léphet fel, amennyiben nem történnek reformok. A legsürgetőbb teendők a gyógyszer-finanszírozás körül mutatkoznak, az egész rendszernek sürgős ráncfelvarráson kell átesnie – hangsúlyozta az Indexnek Greskovits Dávid. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke szerint a gyógyszerárak mesterségesen alacsony szinten tartása gyomrosként ér fel a hazai gyártók számára.

A gyógyszeripar, ha nagy nehezen is, de túljutott a koronavírus-járvány okozta nehéz időszakon, ám sokáig nem pihenhetett, a kirobbanó orosz–ukrán háború, illetve az abból kinövő, gazdasági nehézségek formájában megtestesülő polipcsápok visszahúzták a víz alá. A legerősebb csápnak ebben a szegmensben is az energiakrízis bizonyult. „Ez pedig óriási problémát jelent a hazai gyártóknak: termelési és logisztikai költségeik nagymértékben függnek az energiaáraktól. Ezeken túl további terhek is nehezednek a gyártók vállára. Az alapanyagárak 2022-ben 40-60 százalékkal emelkedtek, a szállítási költségek 500 százalékkal, és ehhez még hozzáadódik a gyenge forintárfolyam, illetve a magas infláció” – sorolta Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MAGYOSZ

Ajánlott cikkek