Az e-recept teljesen kiszorította a hagyományos vényeket

A mobilokon is elérhetők lesznek a felhasználó egészségügyi dokumentumai, és az e-recept kiváltására is alkalmas lesz az alkalmazás.

hirdetés

Ma már a vények 99 százaléka e-recept, ez az öt éve létrejött Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) legismertebb szolgáltatása, átlagosan napi 800 ezret állítanak ki belőle az orvosok. A 2017 novemberében indult EESZT a koronavírus-járvány alatt megmutatta, hogy mind a döntéshozóknak, mind az állampolgároknak mennyire meg tudja könnyíteni az életét – jelentette ki az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ (ESZFK) ügyvezetője a 3. Digital Health Summiton. Szabó Bálint úgy fogalmazott, ha ez a rendszer most megállna, sokan bajba kerülnének, sőt „visszakerülnénk a középkorba” az egészséginformatika szempontjából.

Az idén ötéves e-egészségügyi szolgáltatási tér mára mintegy kétmilliárd egészségügyi adatot tartalmaz,25 ezer szolgáltató csatlakozott hozzá,a kiállított e-receptek száma napi 800 ezer körüli,a lakossági portálra pedig naponta átlagosan 40 ezren jelentkeznek be– sorolta az egyre növekvő számokat a szakember, aki arról is beszélt, hogy ma már a kiállított vények 99 százaléka elektronikus, s ez az EESZT legismertebb szolgáltatása.A 2020-ban kirobbant koronavírus-járvány felgyorsította a rendszer megújítását, hiszen ekkor fejlesztették ki egyebek mellett a telemedicinális orvosi rendelést, az oltási időpont foglalásának a lehetőségét, a Covid-adatszolgáltatást, valamint az európai uniós Covid-igazolványt.

Az ügyvezető a központ további fejlesztési munkálatairól is beszámolt, így például arról a járóbeteg-irányítási szisztémáról, amelynek több eleme már elkészült, és amelynek egy orvosiszolgáltatás-katalógus és egy időpontmenedzsment-program mellett része lesz egy felhasználóbarát időpontfoglalási rendszer is.Emellett  folyamatban van az egyre többek által használt EESZT-mobilapplikáció funkcióinak a bővítése is. A változtatások várhatóan közeljövőbeli élesítése után a mobilokon elérhetők lesznek egyebek mellett a felhasználó egészségügyi dokumentumai, továbbá e-recept kiváltására és időpontfoglalásra is alkalmas lesz az alkalmazás.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

vg

Ajánlott cikkek