Cáfolja a vérhigítók drágulását az egészségbiztosítási alapkezelő

A minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5-10 százalékkal.

hirdetés

„Minden alapot teljesen nélkülöz az az indokolatlan pánikkeltés, amely ’kattintásvadász’ állításokkal arra törekszik, hogy a betegeket félrevezesse és elrettentse” – mondta Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ártámogatási főigazgató-helyettese annak kapcsán, hogy a napi.hu cikke alapján az terjedt el a sajtóban, hogy brutális áremelés várható a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítményeknél októbertől. A szóban forgó gyógyszerek az úgynevezett LMWH-készítmények.

Az LMWH rövidítés a kis molekulasúlyú heparin készítményeket takarja; ezek azok, amelyeket a köznyelvben vérhígítóként vagy vérrögképződés-gátlóként ismerünk. Ezeknek a szereknek mér eddig is kiemelt jelentősége volt a stroke és tüdőembólia megelőzésében, azonban ezek használata felerősödött a Covid alatt – mondta el Bidló Judit.

Mivel a csoport kiemelt jelentőségű, ezért az erre vonatkozó információkat tartalmazó táblázatot a NEAK külön is közzéteszi weboldalán, hívta fel rá a figyelmet az igazgató-helyettes. Ebből kiderül, hogy a jelenlegi helyzet alapján a minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5-10 százalékkal. Mivel ez a drágább termék, az eljárás során a cég 2022. augusztus 20-ig árcsökkentést nyújthat be, és úgy nem változik a térítési díj. Egyebekben a piac 99 százalékát lefedő termékeknek a jelenlegi helyzet alapján is változatlan a térítési díja. 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

NEAK

Ajánlott cikkek