Csökkentené az egészségügy terheit a gyógyszertári oltás

Megfelelő jogszabályi környezetben az oltások gyógyszertári beadása részben tehermentesíthetné az egészségügyi ellátórendszert – mondta a VG-nek Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. vezérigazgatója

Január 1-től nem szállíthatnak házhoz gyógyszert, csak ha gyógyszerész adja át. A változás ugyanúgy érintette a BENU patikákat, mint a többi piaci szereplőt. Több mint öt éve üzemeltetünk online gyógyszertárat, 2022. január 1. előtt a vény nélküli gyógyszerek (OTC) a webshop forgalmának a 40-50 százalékát tették ki. A megrendelések egy része kényelmi szolgáltatás volt, de jelentős számban képviseltették magukat olyan települések is a rendeléseknél, ahol csak csomagküldéssel tudtak hozzájutni a vény nélküli gyógyszerekhez a vásárlók. A csomagküldés megtiltásával kapcsolatos döntéssel rengeteg beruházást égettek el. Ma 2282 gyógyszertár működik Magyarországon, és a gyógyszerészeti hatóság nyilvántartása alapján minden ötödik foglalkozik internetes gyógyszerforgalmazással, amit sok millió forintból fejlesztettek a vállalkozások.

Magyarországon a gyógyszer-kiskereskedelem Európában az egyik legbiztonságosabb. Ez ugyanúgy igaz volt a vény nélküli gyógyszerek küldésére is, ellenőrzött csomagküldő cégekkel dolgoztak együtt a patikák, nem voltak problémák az OTC-termékek küldésével. A vény nélküli gyógyszerek küldése a környező országokban működik, sőt több nyugat-európai országban, például Németországban és Hollandiában már vényköteles termékeket is lehet házhoz vinni.

Előfordult már, hogy gyógyszerész vitte házhoz az OTC-gyógyszert? Előfordulhatott, de csak nagyon ritkán, hiszen a patikákban jelentős a munkaerőhiány, egy szakmai lapban a közelmúltban több mint kétszáz gyógyszertári állás volt meghirdetve. Ma nem megoldható, hogy a gyógyszerészek maguk vigyék házhoz a megrendelt patikaszert, az officinákban van rájuk a legnagyobb szükség. A jelenlegi patikai árrés nem teszi lehetővé, hogy a gyógyszertárak a házhoz szállítás miatt pluszszemélyzetet és céges autót tartsanak fenn.Tavaly 4,5-5 milliárd forintért rendelt házhoz gyógyszert a lakosság. Minden második patikai webáruházból rendelt csomagban volt OTC-termék. A Covid-járvány első, második és harmadik hullámában havonta százezer körül lehetett a feladott csomagok száma, ezekben az időszakokban egyik napról a másikra előfordult, hogy megtízszereződött az online gyógyszertárak forgalma.

Egy egészségipari rendezvényen szóba került az oltások patikai beadásának lehetősége. Mit gondol erről?

Más európai országokból sok jó példát lehetne hozni, hogy a gyógyszertárak milyen pluszszolgáltatásokkal tudják hatékonyabban támogatni az egészségügyi alapellátást. Fontos lenne megteremteni a megfelelő jogi szabályozást ezen a területen.

Ha egy gyógyszertár megfelel a jogszabályi feltételeknek, akkor legyen lehetősége pluszszolgáltatást nyújtani a vakcinák beadásával. Évente 1,5 millió oltást adnak be az orvosok, gondolok itt a HPV elleniekre, az influenza ellenire és a gyerekkorban kötelező védőoltásokra. A Covid–19 elleni oltások esetében pedig már jócskán 12 millió felett járunk. A gyógyszertári vakcináció ennek a tehernek egy részét át tudná venni az egészségügyi ellátórendszertől.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

vg.hu

Ajánlott cikkek