Fogyasztóknak szóló gyógyszerreklám szabálytalansága miatt bírságolt a versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 28 millió forint bírságot szabott ki a Venoruton Forte tabletta forgalmazójára, amiért megsértette a gyógyszer-reklámozás szabályait.

hirdetés

A nemzeti versenyhatóság lezárta az év közepén indított vizsgálatát a Venoruton Forte 500 mg tablettát forgalmazó STADA Hungary Kft.-vel szemben.

A versenyfelügyeleti eljárás feltárta, hogy a cég megsértette a gyógyszerek reklámozására vonatkozó ágazati szabályozást, amikor a terméket nem a jóváhagyott alkalmazási előírás alapján mutatta be. A 2021. november 1. és 2022. január 30. közötti időszakban televízió-hirdetések és egyéb csatornákon futó reklámok ugyanis csak a fenntartó kezelés javasolt adagját, azaz napi 1 tabletta szedését hangsúlyozták („Már napi egy Venoruton forte tabletta képes enyhíteni a visszér tüneteit.”), miközben a gyógyszer alkalmazási előírása a kezelés kezdetén napi 2 tablettát javasol.

A gyógyszer forgalmazója az eljárás során önként módosította a kifogásolt gyakorlatot, amelyeket a hatóság Versenytanácsa figyelembe vett az értékelés során. A Versenyhivatal tekintettel volt ugyanakkor arra is, hogy a reklám sérülékeny, betegséggel küzdő fogyasztói csoportot érintett. A hatóság döntése mindezek alapján 28 millió forintos bírságot szabott ki a cégre.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Gazdasági Versenyhivatal

Ajánlott cikkek