Japánban is engedélyeznék a kannabisz-tartalmú gyógyszereket

Japánban ma csak olyan CBD-termékek kaphatók, amelyeket vagy a növény szárából vagy a magjából állítanak elő.

hirdetés

A japán egészségügyi minisztérium egy testülete azt javasolta a kormánynak, hogy fontolja meg a kannabiszból készült gyógyszerek behozatalának, gyártásának és használatának engedélyezését, a gyógyszereknél megszokott engedélyezési eljárás mellett – írja a Japan Times cikke nyomán a qubit.hu.

Ez annyiban mindenképp meglepő, hogy a globális legalizációs vagy dekriminalizációs hullám ellenére Japánban töretlenül tartja magát a szigorú drogpolitika, és a marihuána birtoklásáért, termesztéséért és értékesítéséért akár 10 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak az országban. A lap szerint a birtoklással lebukott hírességek gyakran szerepelnek a címlapon, és hivatalos felmérések alapján csak a lakosság 1,4 százaléka próbálta ki valaha a füvet.

Az egészségügyi testület ajánlása szerint ugyanakkor az engedély nélküli használatot is bűncselekménynek kellene minősíteni.Mindezek ellenére az orvosi felhasználás előnyeire már Japánban is felfigyeltek, a testület például az epilepszia ellen bevetett Epidiolex nevű gyógyszert említette meg, amikor a törvényességi akadályokat tárgyalta. A kannabidiol (CBD) alapú szer klinikai vizsgálatát nemrég engedélyezték Japánban, de a jelenlegi törvények értelmében az orvosok akkor sem írhatnák fel a betegeknek, ha a gyógyszer minisztériumi engedélyt kap a jövőben.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

qubit

Ajánlott cikkek